První díl Dragon Quest Builders bylo pro mě velké překvapení plné poctivé hratelnosti, spousty obsahu a dlouhé životnosti. Co si ostatně od videohry přát více, že? Nyní je tu pokračování, které staví na pevných základech původní hry, ale přesto přináší spoustu novinek, z nichž jsem mnohé ani nečekal.

Pokračování prastaré videohry...

Příběh je hodně volným pokračováním Dragon Questu II, který světlo světa spatřil na japonské konzoli Famicon už v roce 1987. Pokud jste ho nehráli, není potřeba smutnit a novinku pro Switch nezkusit. Sice vám unikne pár souvislostí, narážek a několik vtípků, ale přesto si hru užijete.

Dragon Quest Builders 2 pro Nintendo Switch.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Začínáte jako stavitel vězněný Hargonovými dětmi – kultem, který chce pomstít smrt svého padlého vůdce destrukcí všeho a všech, kam jen jejich oči dohlédnou. Drží vás na lodi, ale po splnění pár úkolů se vám podaří pláchnout a stavební orgie mohou naplno znovu začít.

Stvořte si hrdinu nebo hrdinku

Svou postavu si stvoříte sami. A i když jsou možnosti editoru až děsivě omezené, později ve hře si hrdinu nebo hrdinku budete moci obléct dle libosti nebo jí nově ukovat brnění. Po zvolení hrdiny vás čeká tutoriál v podobě útěku z vězení na lodi, stavění na prvním ostrově a následné opravy prvního města.

Dragon Quest Builders 2 pro Nintendo Switch.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

DQB2 je o získávání a těžbě materiálů, stavění, farmaření a bojování s monstry. Svět je stvořen z bloků či chcete-li kostek. Ty budete ničit, přemisťovat i stavět. Hra má spoustu novinek, které vám vše usnadní. Hledět na ni můžete nyní nejenom z pohledu třetí, ale i první osoby.

Řada novinek

Přesně jako v Minecraftu, kterému se v mnohém podobá. Vydat se také můžete konečně pod vodu a pohyb vám usnadní plachtění stejně jako teleportování na svatyně, které při vašem putování krajinou odhalíte. Po celou dobu vás bude doprovázet věčně rozzuřený Malroth.

Dragon Quest Builders 2 pro Nintendo Switch.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Ten se ohání podstatně lépe než vy. Jste ostatně stavitel, že? Bohužel samotný bojový systém stojí za starou belu. Je totiž neuvěřitelně omezený. Prostě jen mácháte zbraní, časem získáte silnější útok, který však zabere spoustu času k nabití a postupně získáváte zkušenosti, které se promění na vašem zdraví.

Soubojový systém je omezený

Chybí jakýkoliv úskok, odražení ataku nebo protiútok. Postupem času se k vám přidá více postav. Musíte se však o ně starat. Jejich obydlí je jim potřeba postavit nebo zrenovovat. Musíte se také postarat o dostatečné farmaření a těžbu surovin. Nic není jen tak, ale odměny vás neminou.

Dragon Quest Builders 2 pro Nintendo Switch.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Nehratelné postavy vám budou radit, kam se vydat za vedlejšími úkoly, jak postavit tohle a tamto i se někdy na vaše dobrodružství vydají i s vámi. Jindy za vás zase budou sami stavět. Prostě se musíte činit a získáte si spoustu vděčných kamarádů. A ti mohou být i živí. Další novinkou je totiž multiplayer.

Multiplayer až pro čtyři hráče

Přizvat si do hry můžete až tři další lidi. Bohužel s nimi nelze hrát příběh, ale i volné stavění je zábavné. Zahrát si ho můžete jak v online podobě, tak lokálně bezdrátově, když budete mít známé s dalšími konzolemi Switch. Jde ostatně o pro exkluzivní prvek pro Nintendo konzoli.

Dragon Quest Builders 2 pro Nintendo Switch.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Splitscreen mód ale chybí. Znatelně. Co se technického stavu hry týče, není nejhorší, ale k dokonalosti má daleko. Vizuálně je hra hezčí než první díl. Sice používá stejný grafický engine, ale tvůrci si s ním pohráli, takže vše vypadá lépe a grafika se pyšní více detaily a efekty.

Trochu se to škube

Bohužel se však trhá, když se na obrazovce objeví více postav nebo předmětů. Paradoxně přitom více v dock režimu než v tom handheldovém. Celkově je Dragon Quest Builders 2 pořádná a propracovaná videohra, která s přehledem vydrží na 50 hodin. Pokud vás RPG a budování baví, máte tu jasný tip.

Fotogalerie
88 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 88 %

Plusy:
Propracovaná hratelnost
Umná kombinace RPG a budování
Spousta skvělých novinek
Lepší než jednička
Slušná životnost

Minusy:
Chabý bojový systém
Občas se hra trhá

Infobox
Datum vydání: 12. červenec 2019
Platformy: Switch (recenzováno), PlayStation 4
Cena: 1499 Kč
Výrobce: Omega Force & Square Enix
Vydavatel: Square Enix
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry