Novodobý Samurai Showdown je 2,5D bojovkou, což znamená, že má dvourozměrnou hratelnost ve stylu původních dílů a trojrozměrnou grafiku. I když jde o reboot, je dějově zasazen mezi první a pátý díl. Příběh však nehraje ve hře ani druhé housle, hra je především o propracovaných soubojích.

Souboje plné taktiky

Samurai Shodown není o předlouhých kombosekvencí ani o megaútocích, i když i ty ve hře mají svou roli. Jde o bojovku, která je spíše o taktičtěji laděném boji, při němž musíte studovat pozorně protivníkovy pohyby a údery, abyste mohli v ten správný čas přejít do ofenzivy.

Samurai Shodown pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Základní útoky jsou čtyři a jsou jim přiřazena akční tlačítka na ovladači. Jde o tři typy úderu se zbraní a kop. Lehký výpad zasáhne protivníka v bezprostřední blízkosti a jeho účinnost je slabá. Střední ubere podstatně více zdraví a jeho dosah je největší. Silný je nejvíce devastující, ale trvá dlouhou dobu k provedení.

O zbraň můžete přijít

To znamená, že má protivník dostatek času k protiúderu. Ve hře můžete blokovat i projít do protiútoku. Pokud zaútočíte stejným útokem jako oponent, dojte k tlačenici, která může vyvrcholit ztrátou zbraně. Tu sice můžete ze země zvednout, ale do té doby jste víceméně bezbranní.

Samurai Shodown pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Ve hře jsou přítomné i ukazatele zuřivosti, které když nabijete a spustíte, přiložíte do ohně a vřavu na obrazovce ještě zintenzivníte. Potěšitelná je i možnost zapnutí krve, protože bez té by to nebylo úplně ono. Co se tedy bojového sytému týče, jsem nadmíru spokojen.

Story mód je odfláknutý

O herních módech platí to samé. Jenže zrovna jeden z těch nejdůležitějších, story režim, je nesmírně zastaralý. Po výběru bojovníka vás čeká několik zápasů s intrem, dvěma videosekvencemi a závěrečnou animací. 90. léta již pominula, tohle není atraktivní retro, ale prehistorie.

Samurai Shodown pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Dále je k výběru boj na čas, survival, v němž se postavíte mnoha bojovníkům po sobě a oproti ostatním mlátičkám vám v něm dorůstá zdraví, trénink, online i offline bitvy a zajímavě pojatý gauntlet, v němž využijete všechny bojovníky. V režimu Dojo okusíte asynchronní multiplayer.

Boj proti duchům

Postavíte se proti duchům vytvořených na základě herních záznamů ostatních hráčů. Buďto jednomu nebo celé stovce. Nejlepší je samozřejmě multiplayer, který jsem si nejvíc užil u sebe doma s kamarády. Bojovníků je v základu celkem 16 a většinu z nich tvoří staří známí.

Samurai Shodown pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Návrat zahlásili hrdinný samuraj Haohmaru, který je hlavním protagonistou série, obtloustlý a gigantický Texasan Earthquake, který je sice pomalý, ale zároveň nesmírně silný. Nechybí ani sladká Nakoruru se svým jestřábem Mamahahou. Nováčci jsou tři a jsou dobří.

Nové posily

Roztomilá Číňanka Wu-Ruixiang bojuje s obřím kompasem, ze kterého je schopná vyvolat oheň. Když jí ho nepřítel vyrazí, spadnou jí i brýle. Exoticky vypadající černoška Darli Dagger se ohání masivním zubatým mečem Libertalia. Nejméně zajímavou posilou je asi samuraj Yashamaru Kurama.

Samurai Shodown pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Je to takový ten záhadný maskovaný muž vytvořený podle všemožných klišé. Celkově jsou ale bojovníci nápadití a rozmanití. A v budoucnu se dočkáme dalších. To je v dnešní době normální, ale Samurai Shodown překvapí v tom, že nabízí season pass na první sezónu bez dalších poplatků.

Season pass zdarma

Stáhnout si ho přitom můžete, i když hru ještě nevlastníte. Do 30. června ho naleznete na PlayStation Store zcela zdarma. Tohoto gesta si cením. Hudba hry sedí historickému pojetí a grafika je celá cel-shedingová a docela stylová. Z technického hlediska je však také retro.

Fotogalerie
20 fotografií

Na plnou hubu řečeno: Je zastaralá. Modely bojovníků ujdou, ale jejich animace nepůsobí moc plynule. Pokud se podíváte na pozadí v arénách, uvidíte zubaté přihlížející nebo prostředí plné kostiček. Hra však alespoň na PS4 Pro běží plynule. Celkově tak Samurai Shodown příznivce bojovek určitě potěší. Mlátiček totiž není nikdy dost.

Hodnocení Blesk.cz: 70 %

Plusy:
Propracovaný bojový systém založený na taktice
Rozmanití a zajímaví zápasníci
Multiplayer
Slušný výběr režimů
Season pass zdarma

Minusy:
Někdy až příliš velké retro
Příběhový mód je slabý
Zastarale vypadající grafika

Infobox
Datum vydání: 25. červen 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, Switch, PC
Cena: 1599 Kč
Výrobce: SNK
Vydavatel: Athlon Games
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry