Resident Evil 2: The Ghost Survivors je arkádovým přídavkem ve stylu The 4th Survivor s legendárním Hunkem, který je přítomný už v základní hře. Jde o zhruba 10 až 20 minut trvající kapitoly, v nichž máte za úkol dostat se z Raccoon City živí a překonat útoky zástupů nemrtvých a jiných monster.

Škoda, že příběhu není více

Příběh tohoto DLC nepatří do hlavní hry, protože v ní všichni hrdinové, za které si zde zahrajete, zemřeli. Toto je alternativní pohled na jejich příběhy. A i když se vždy dočkáte úvodních a závěrečných animací složených ze statických obrázků, ještě větší důraz na příběhové pojetí by určitě nezaškodil.

Resident Evil 2: The Ghost Survivors pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Všechny kapitoly si můžete zahrát v pokusu o jejich splnění v co nejlepším čase, nebo si lze zvolit trénink. Ten je v podstatě lehkým módem pro méně zkušené hráče. Rozdíl v obtížnostech je velmi markantní. Při hře na čas máte méně zbraní, munice, zdravení i místa v inventáři. Při tréninku je tomu naopak.

Jen jeden předmět a šmitec

Na svých cestách po zdevastovaném Raccoon City narazíte na automaty na bonbony, z nichž si namísto sladkostí můžete vzít vždy jeden předmět z nabídky. Postavíte se také zombiím s batohy, v nichž najdete po jejich odprásknutí další předměty. Utkáte se ale i s dalšími novými nepřáteli.

Resident Evil 2: The Ghost Survivors pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nemrtví s propanbutanovými lahvemi na zádech způsobí po likvidaci výbuch. Ten sejme i všechno v okolí. Další zombie jsou ještě zajímavější. Jde o otrávené chodící mrtvoly ve fialové barvě. Jakmile vás kousnou, začne vám v těle kolovat krev a musíte se vyléčit. Kvůli vzhledu jsou nepřehlédnutelné.

Jako horký pšouk

Kolem sebe mají fialový opar. Různě po těle mají slabiny. Když se do nich trefíte, fialový mráček z nich vyletí jako horký pšouk do větru. Kde se však slabá místa nacházejí, není od pohledu zřejmé, takže do nich musí hráč pálit a zjistit to metodou pokus-omyl. Nejvýraznější noví nepřátelé jsou ale ještě děsivější.

Resident Evil 2: The Ghost Survivors pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jedná se o Pale Heady – zmutované zombie bez očí s děsivou bílou kůží a bez jakýchkoliv vlasů či oblečení. Jejich výsadou je kromě naprosté obludnosti i to, že se po zásahu okamžitě regenerují. Po úspěšném splnění epizod a některých dalších podmínek se odemykají vtipné i stylové masky, které mohou hrdinové nosit na hlavě.

Nesmyslné masky

Jde od nesmyslů jako jednorožce, tygra nebo dokonce živého mývala, až po stylové masky G-mutanta, plesnivého Molded z Resident Evil 7: Biohazard nebo obří lebku. Jde o fajn legrácku, která však shazuje vážnost hry. A zničené město zombie apokalypsou není moc místem pro vylomeniny. Ale je to otázku vkusu.

Resident Evil 2: The Ghost Survivors pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
A kdo že tedy v Resident Evil 2: The Ghost Survivors vystupuje? Hrdinou první nové epizody No Time To Mourn (není čas truchlit) není nikdo jiný než Robert Kendo – majitel legendárního obchodu se zbraněmi. Jeho příběh patří k těm nejsmutnějším. Hráč sleduje, jak se jeho dcera mění postupně v zombii.

Omluva mrtvé dcerce

Zde se Kendo poté, co ušetřil dcerku dalšího trápení, chystá prohnat kulku hlavou i sobě. Než však spáchá sebevraždu, slyší v radiu kamaráda, kterak hlásí, že sehnal vrtulník a nabízí cestu z Raccoon City pryč. Kendo se zvedá od mrtvolky dcery, omlouvá se jí a vyráží za záchranou.

Resident Evil 2: The Ghost Survivors pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
No Time To Mourn je akční přídavek se spoustou jedovatých zombií a dalších monster, v němž si hodně zastřílíte i se trochu vynervujete. Nejde o nic lehkého a po krku vám půjde i Licker. Škoda hudby, která působí jako z pouti. Další Runaway (uprchlice) pojednává osudu dcery starosty Raccoon City Katherine Warren.

Utíkej, Katherine, utíkej!

Ta vyvázla ze spárů zkorumpovaného šéfa zdejší policie Briana Ironse a zabila ho. Teď se musí co nejrychleji dostat do věznice za svým milým, novinářem Benem Bertoluccim. Jenže i když je ozbrojená, po krku jí jde spousta strašidelných Pale Headů. Hra za Katherine je hodně hororová.

Resident Evil 2: The Ghost Survivors pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Ozvláštněna je také tím, že starostova dcera musí pro postup vždy získat potřebný klíč. A dostat se k němu není mnohdy nic snadného. Kapitola Runaway se nejvíce blíží pravému pojetí survival hororu a její hudební doprovod je atmosférický. Jde o nejlepší část přídavku, proto je škoda, že je nejkratší.

Klasické ratatata

V třetí části nazvané Forgotten Soldier (zapomenutý voják) se chopíte role anonymního vojáka Ghosta. Ten získal vzorek smrtícího G-Virusu a musí s ním pláchnout do lanovky. Jde o nejakčnější a také nejnudnější část. Je však také pořádně těžká a objeví se v ní i děsivý a nelítostný Mr. X.

Resident Evil 2: The Ghost Survivors pro PlayStation 4.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Poslední tajná část The Ghost Survivors se jmenuje No Way Out a v kůži šerifa Daniela Cortiniho se v ní postavíte rovné stovce (nebo 70 při tréninku) zombií ve stísněném prostoru benzinky. Odemknout ji ale musíte dohráním veškerého předchozího obsahu. Jde o hodně adrenalinový boj.
Fotogalerie
31 fotografií
Nemrtví na vás útočí ze všech stran a akce je frenetická. Remake Resident Evilu 2 je jasným adeptem na hru roku. Je děsivý, graficky krásný a má spoustu obsahu. Díky The Ghost Survivors je ho nyní ještě více. A co je hlavní, je zcela zdarma. Ostatní vydavatelé by si měli vzít z Capcomu příklad. Tohle je naprostá paráda.

Série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 85 %

Plusy:
Přídavek je zcela zdarma
4 nové kapitoly
Dosud nevidění nepřátelé
Legrační i stylové masky

Minusy:
Větší důraz na příběh by neškodil

Infobox
Datum vydání: 15. únor 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: Zdarma
Výrobce: Capcom R&D Division 1
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry