Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

PlayStation Classic: Příjemný retro výlet do dob nejslavnější konzole světa

/
  • PlayStation Classic je zmenšenou verzí klasické konzole, v níž najdete 20 videoher.
    12. ledna 2019 ● 18:00

    Kdo by neznal PlayStation? Legendární 32bitová konzole, která v Evropě vyšla již v roce 1995, byla vstupní branou do světa videoher pro miliony lidí po celém světě. Dočkala se již tří pokračovatelů v podobě nových generací konzolí a dvou handheldových sestřiček PlayStation Portable a PlayStation Vita. Nyní se „jednička“ vrátila v novodobé zmenšené podobě s hrami ve vylepšené kvalitě a s možností konzolku připojit k moderním TV.

  • 1.

    Zmenšená krása

    PlayStation Classic je zmenšenou verzí původní konzole, která se v sympatickém balení dodává se dvěma ovladači, HDMI kabelem pro zapojení do moderních TV (hry vypadají obstojně překvapivě i na velkých 4K televizorech) a USB kabelem pro připojení do elektrické sítě. Adaptér v krabici nenaleznete, ale to upřímně tolik nevadí. Stačí ten z nabíječky na mobil, který má doma každý.
    PlayStation Classic v porovnání s původní PlayStation konzolí.
    Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
  • 2.

    DualShocky citelně chybí

    Ovladače jsou bohužel jen funkční repliky původních digitálních gamepadů. Připojují se přes přední USB porty a postrádají vibrační funkce i analogové páčky, kterými se pyšnily pozdější DualShock joypady. A to je velká škoda. I když analog nepodporovaly všechny hry z nabídky PlayStation Classic, u některých, jako např. Metal Gear Solid, tato možnost ovládání citelně chybí.
    PlayStation Classic nabízí 20 videoher.
    Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
  • 3.

    Upscaling na 720p

    Konzole upscaluje obraz do rozlišení 720p a zobrazuje ho korektně ve formátu 4:3, takže s černými pruhy po stranách, ale bez deformace. Nabídka her je ve formátech NTSC i PAL, takže některý hry běží rychleji než ostatní. V USA z toho určitě radost nemají, ale my v Evropě můžeme být rádi, že nám jsou dopřány hry v lepší kvalitě, než v jaké jsme si je mohli zahrát kdysi.
    Krabice s PlayStation Classic.
    Autor: Sony
  • 4.

    Proč emulátor?

    Nepochopitelně se však v Sony rozhodli pro použití open source emulátoru PCSX ReARMed namísto vlastního softwaru. Emulace navíc není dokonalá a některé hry se trhají. Konkrétně jde o tituly Destruction Derby, Rayman, Resident Evil: Director’s Cut, Revelations: Persona a Ridge Racer Type 4. Nejde o nic hrozného, ale hry neběží úplně plynule.
    Zmenšená konzole PlayStation Classic.
    Autor: Sony
  • 5.

    Přehledné menu

    Menu s nabídkou 20 titulů je přehledné. Každá z her má vlastní virtuální paměťovou kartu pro ukládání pozic. Navíc je možné hru uložit kdykoliv, když se ji rozhodnete opustit. Nabídka titulů je podle nás minimálně z poloviny kvalitní, ale hry raději rozebereme jednotlivě. PlayStation Classic se prodával původně za cenu 2690 Kč, která byla snížena na 1690 Kč a nyní lze konzoli sehnat i za 890 Kč. A to už není o čem přemýšlet, to se pořízení vyplatí.
  • 6.

    Battle Arena Toshinden

    Klasická bojovka, která v době svého vydání učarovala hráčům tím, že jsou v ní zápasníci vybaveni chladnými zbraněmi jako kyjem, drápy nebo bičem. Grafika dnes překvapivě obstojí, ale ovládání je pomalé a nepřesné. Bojuje se v trojrozměrném prostředí, v němž lze uskakovat do stran i se zřítit z ringu. Jde o zábavnou retro melu, ale Tekken 3 to není.
    Battle Arena Toshinden
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 70 %

  • 7.

    Cool Boarders 2

    Kdysi oblíbená snowboardová série Cool Boarders je zde prezentována nejslavnějším druhým dílem. Svého času šlo o pecku s mnoha jezdci, tratěmi i režimy, ale dneska je hra překonaná už ve všech směrech a nemá hráčům co říci. Grafika je ošklivá, hranatá a bolí z ní oči. Ovládání je tuhé, nepřesné a provést nějaký trik je za trest. Jediné, co stále obstojí, je převážně elektronický soundtrack.

    Cool Boarders 2
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 20 %

  • 8.

    Destruction Derby

    Slavné demoliční závody jsou zde zastoupeny bohužel prvním dílem, který je oproti dvojce a Raw značně neohrabaný. Ovládání je tuhé, možností málo, ale přesto má tato hra stále své kouzlo. Nejspíš díky znatelnému poškození aut, které se promítá do ovládání, a bombastickému elektronickému soundtracku, ze kterým jsou cítit roztančené devadesátky.

    Destruction Derby
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 60 %

  • 9.

    Final Fantasy VII

    Tohle je bez pochyb nejlepší RPG všech dob. Tahový bojový systém je parádní, vývojový systém zase efektivní díky Materiím, kterými můžete obohatit zbraně i další předměty. Grafika vypadá i dnes díky referovanému pozadí krásně, hudba je fenomenální a příběh, u něhož plakali i velcí chlapi, nezapomenutelný. Tohle je herní klenot. Kdo FFVII nezkusil, nemůže se považovat za opravdového hráče.

    Final Fantasy VII
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 100 %

  • 10.

    Grand Theft Auto

    První dvourozměrné GTAčko vypadá dnes už hodně zastarale. Grafika je kostičkovaná a nevzhledná. Krkolomné ovládání dá zabrat, než si na něj zvyknete. Přesto hra nabízí hodně, pokud si hovíte v retru. A to včetně tří měst – Liberty City, Vice City a Sandreas, které se objevily i v pozdějších dílech. Ani ve dvou rozměrech nechybí násilí, nadávky a drsný humor. Multižánrový soundtrack hry je nesmrtelný.

    Grand Theft Auto
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 90 %

  • 11.

    Intelligent Qube (Kurushi)

    Jde o zajímavý logický rychlík, který v Evropě vyšel pod názvem Kurushi. Za úkol máte zlikvidovat kostky, které se na vás řítí, jejich označením. Občas se objeví i výhodná kostka, díky níž můžete zlikvidovat více krychlí najednou, nebo naopak zakázaná. Ta vás posune blíž propasti. Spadnout přes okraj nesmíte, nebo je konec. Jde o netradiční hru, která není pro každého.

    Intelligent Qube (Kurushi)
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 60%

  • 12.

    Jumping Flash!

    Bizarní hopsačka s robotickým králíkem, který pálí laserové paprsky, v hlavní roli je vskutku originální. Kamera totiž dění snímá z pohledu první osoby. V mnoha světech se utkáte se zvířecími protivníky. Kromě nich vás ale honí i časový limit. I když se zub času na hře podepsal, pořád jde o zajímavé dílo. Kdo má rád retro, ho jistě rád vyzkouší.

    Jumping Flash!
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 60 %

  • 13.

    Metal Gear Solid

    Nejslavnější plíživá akce? Ano. Stále skvělá videohra? Jednoznačně! První dobrodružství Solida Snakea na PS1 má kromě skvělé hratelnosti i nádech hollywoodského filmu. Příběh je propracovaný, zamotaný a postavy nezapomenutelné. Hra zastarala, ale kdo přimhouří oko nad rozmazanou grafikou a komplikovaným ovládáním, prožije jeden z nejlepších herních zážitků všech dob.

    Metal Gear Solid
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 100 %

  • 14.

    Mr. Driller

    Jednoduchý logický rychlík s příjemnou hratelností. V roli roztomilého vrtače se musíte provrtat až na dno přes mnoho barevných a různě tvarovaných obrazců. Narazíte na tvrdé překážky a nesmíte se pod zemí udusit. Neustále vám totiž dochází kyslík, který však můžete najít při vrtání. Na výběr je několik režimů. Nejde o nic světoborného, ale na pár okamžiků Mr. Driller pobaví.

    Mr. Driller
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 50 %

  • 15.

    Oddworld: Abe’s Oddysee

    První Abeovo dobrodružství bylo pekelně těžké už v době svého vydání a není o moc lehčí ani dnes s možností hru uložit kdekoliv. Zástupce otrocké rasy Mudokonů se vydává na cestu za záchranou svých druhů, kteří mají stejně jako on skončit na talíři. Tato hopsačka je plná hlavolamů a bude se vám z ní kouřit v hlavě. Je však vážně příliš těžká až k nehratelnosti.

    Oddworld: Abe's Oddysee
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 50 %

  • 16.

    Rayman

    První dobrodružství slavného Raymana je dodnes dobře hratelné. Ovládání sedí do rukou, dvourozměrná grafika je pořád pěkná a hlavní hrdina je sympaťák. Během hopsání po různých světech získává nové schopnosti jako vystřelovací pěst nebo létaní za pomocí roztočených uší. Za úkol má zachránit roztomilé Electoony a postavit se několika bossům. Jo, tohle je zábava.

    Rayman
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 75 %

  • 17.

    Resident Evil: Director’s Cut

    Chris Redfield a Jill Valentine se s Alfa týmem speciálního komanda S*T*A*R*S* ocitají v zombie a mutanty zamořeném sídle poblíž Racoon City. Nechybí akce, řešení hlavolamů a všudypřítomný strach. Hra již nemá moc pěknou grafiku a na úhly kamer je potřeba si zvyknout, ale stejně jde o legendu. Navíc je zde přítomna ve vylepšené Director’s Cut verzi s dalším obsahem.

    Resident Evil Director's Cut
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 90 %

  • 18.

    Revelations: Persona

    První díl série Persona v Evropě dosud nikdy nevyšel. Na PS Classic tak jde o jeho premiéru. Skupina studentů se začne potýkat s nadpřirozenými jevy a zanedlouho zjistí, že je schopna vyvolávat tvz. Persony – svá magická alternativní já. Jde o propracované RPG s tahovým bojovým systémem, průzkumem dungeonů z první osoby, stylovou grafikou a naprosto ujetým příběhem.

    Revelations: Persona
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 90 %

  • 19.

    Ridge Racer Type 4

    V dobách svého vydání šlo o vybroušené arkádové závody, v nichž hrají hlavní roli smyky a řezání zatáček. Ovládání je stále v pohodě, vozový park je složen z 321 fiktivních vozů a elektronická hudba lahodí uším. Vizuálně je to ale už docela hrůza a hra neběží zrovna dvakrát plynule. Z dnešního pohledu se Ridge Racer Type 4 už moc hrát nedá.

    Ridge Racer Type 4
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 55 %

  • 20.

    Super Puzzle Fighter II Turbo

    Klasický logický rychlík, v němž se proti sobě utkávají postavy z bojovky Pocket Fighter. Nic vám její název neříká? Jde o crossover sérií Street Fighter a Darkstalkers. Za úkol máte dát dohromady stejně barevné drahokamy a za pomoci stejně barevné kuličky je zlikvidovat. Když se vám bude dařit, uškodíte soupeři. Na chvíli je to zábava.

    Super Puzzle Fighter II Turbo
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 60 %

  • 21.

    Syphon Filter

    Špionážní akce, v níž se hodně střílí i schovává. Hlavní hrdina má po ruce bohatý zbrojní arzenál včetně taseru, se kterým může doslova usmažit protivníky. Hra je velmi zábavná a nabízí toho hodně, ale na grafiku hráči prskali již kdysi a dnes není rozhodně o nic lepší. Navíc je ovládání docela tuhé. I tak jde ale o zábavu, která zaujme i dnes.

    Syphon Filter
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 80 %

  • 22.

    Tekken 3

    Bojovka, která předběhla svoji dobu o několik let. Mnoho drsně vypadajících bojovníků ovládajících nejrůznější bojové žánry, včetně capoiery, se mlátí ve spoustě rozmanitých režimech. Dokonce tu je variace na beat ‘em up mlátičku a násilný volejbal. Propracovanost Tekkena 3 je dodnes oslňující, ovládání je parádní a grafika skvělá. Tahle hra stárne jako víno.

    Tekken 3
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 100 %

  • 23.

    Tom Clancy’s Rainbow Six

    Bez řečí nejhorší hra z nabídky. Jde o zpackanou konverzi PC originálu, kterému nesahá ani po kotníky. Ovládání je tak špatné, že vám bude dělat problém i chůze, natož míření. Grafika je tak hnusná, že vám pohled na ni vyvolá žaludeční potíže. Taktická akce? Ble. Takticky výhodné je tuto hovadinu vůbec nespouštět.

    Tom Clancy's Rainbow Six
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 0 %

  • 24.

    Twisted Metal

    Souboje ozbrojených vozidel v arénách bohužel hodně zestárly. Přesto na pár okamžiků dokážou zabavit. V roli jednoho z 12 šílenců za volantem jednoho z neméně šílených vozidel (zmrzlinářské nebo policejní auto) po sobě pálíte, dokud není konec. Nejde zrovna o intelektuální zábavu. Grafika je dnes už ošklivá a zubatá. Ovládání také není nic moc, ale dá se s ním sžít.

    Twisted Metal
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 40 %

  • 25.

    Wild Arms

    Hodně netradiční japonské RPG, které se odehrává na divokém západě. Se třemi hrdiny s rozličnými schopnostmi, které využijete nejenom v boji, ale i při průzkumu světa, se vydáváte na desítky hodin trvající cestu plnou dobrodružství. Zatímco je grafika při exploraci dvourozměrná, při bojích je plně 3D. 2D je hezčí, ale i tak má hra svoje kouzlo a styl.

    Wild Arms
    Autor: Archiv

    Hodnocení: 90 %

  • 26.

    Finální hodnocení

    Hodnocení Blesk.cz: 78 %


    Plusy:
    Krásný miniaturizovaný design
    Dva ovladače v balení
    Zlevněná cena
    Polovina her je super
    Jsou tu Tekken 3, MGS, Resident Evil a FFVII
    Evropská premiéra Revelations: Persona

    Minusy:
    Chybí DualShocky
    Emulátor místo vlastního softwaru
    Některé tituly se již nedají hrát

    Infobox
    Datum vydání: 3. prosinec 2018
    Platformy: PlayStation Classic
    Cena: 890 Kč (konzole)
    Výrobce: Sony
    Vydavatel: Sony
    Distributor v ČR: Sony
    Jazyk: AJ
Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

vosavopruz: Nekupuju,mám doma na počítači Playstation emulator a k televizi mám připojenou ps3,která když jsem do ní nahrál savy na GTA 5,tak mi začla zlobit Na PS3 mám jen originálky,pirát nejsem.

(12. 01. 2019 19:23)

Claire Young: )))) Vítejte na nejlepší sex seznamka >> http://goo.gl/Hbyznu

(12. 01. 2019 19:15)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy