Dění The Persistence pro virtuální realitu se celé odehrává na stejnojmenné vesmírné lodi. Už jenom pohyb po ní je strašidelný. V dálce slyšíte hučení strojů, podivné skřípání a občas i nějaké výkřiky. Jakmile po vás půjdou mutanti, je to děs. Hra ale umí vyděsit i jinak. Vyjeknete, i když před vámi vytryskne pára z potrubí nebo spadne mříž z ventilační šachty.

Vaším úkolem je zprovoznit loď v několika patrech. Cesta temnými chodbami je pokaždé jiná. The Persistence totiž používá procedurální generování, takže cesta se vždy mění. Stejné jsou jenom klíčové lokace. Ale i když není nikdy stejné, dokáže prostředí nudit. Přece jenom jsou to stále ty identicky vypadající chodby, které se rychle okoukají. Po krku vám půjde několik druhů mutantů. Jedno mají však společné.

The Persistence pro PlayStation VR.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Všichni jsou děsiví. Narazíte na klasické zombie, rychlejší a krvelačnější verze běhající po čtyřech, obří berserkery, slepé, ale ozbrojené naslouchače, ohnivé koule a mutanty, kteří po vás půjdou jako psi do doby, než je zabijete, nebo oni zabijí vás. Bezbranní však nebudete. Základním přístrojem, který budete mít v ruce, je extraktor DNA. Ten budete používat jak k sbírání DNA, tak jeho násilné extrakci z mutantů.

Ta probíhá v kombinaci v odražení dotírajících oblud štítem a následným útokem. Taktizování a načasování je tak při bojích klíčové. Extraktor lze ale použít mnohem prostěji. Prostě s ním praštíte mutanta po palici. Někdy je ale mnohem vhodnější plíživý a tichý postup a vyhnutí konfliktu. Ale když na něj dojde, získáte časem konveční zbraně jako pistoli, brokovnici a futuristické kousky jako gravitační kanon a sci-fi harpunu.

The Persistence pro PlayStation VR.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Zlepšovat si přitom lze nejenom zbraně, ale genetickým způsobem i sebe samotné. Proto je zapotřebí sbírat potřebné DNA. Vaše tělesná schránka bude silnější, ale vzpomínky zůstanou. Hra má i netradiční multiplayer, při němž se do hry připojí druhý hráč přes aplikaci v mobilu nebo tabletu. Může pak odlákat mutanty, otevřít dveře, ale zároveň vám škodit. Spoléhat se tak vyplatí na kamarády.

The Persistence pro PSVR není tak povedeným hororem jako Resident Evil 7: Biohazard, ale vystraší a pobaví zároveň. Za jeho povedeností stojí i výborné ovládání – jedno z nejlepších, které jsem měl dosud při hraní ve virtuální realitě čest si osahat. Na výběr je několik možností a každý si vybere. Já preferoval klasický FPS model s možností rozhlížení hlavy. Pokud máte doma virtuální realitu PlayStation VR a pro strach uděláno, tohle je hra pro vás.

Fotogalerie
42 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 78 %

Plusy:
Strašidelný horor pro virtuální realitu
Povedené souboje i plížení
Výborné ovládání
Upgrady klonu i zbraní

Minusy:
Prostředí se okouká

Infobox
Datum vydání: 25. červenec 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), PlayStation VR
Cena: 899 Kč
Výrobce: Firesprite
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ