State of Decay pro Xbox 360 od mladého vývojářského studia Undead Labs byl velkým překvapením na poli survival her. Šlo v ní totiž opravdu o přežití se vším všudy. Hra se dočkala dvou přídavků a kompletní edice pro Xbox One State of Decay: Year One Survival Edition, která se mi líbila, ale prskal jsem nad mnoha technickými chybami. Jak je na tom dvojka? Podobně...

Novinka State of Decay 2 vám hned zpočátku nabídne na výběr ze tří párů, z nichž s jedním projdete povinný tutoriál. Ten vás naučí vše potřebné, od ovládání, přes boj, až po nezbytné prohledávání okolí kvůli hledání jídla a surovin. Pokud jste hráli jedničku, budete jako doma. Novinek ve hře až tolik není, ale přesto se nějaké najdou.

Tahle rána do hlavy sedla.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Poté, co se vymotáte z tutoriálu, vás čeká hledání domova, kde budete moci se svou skupinkou všichni složit hlavy a který se stane zároveň vaší základnou. Na ní si poté vybudujete ošetřovnu k léčení zraněných, postavíte zahradu pro pěstování zeleniny nebo výcvikové středisko pro svoje ovečky, aby se nestaly pokrmem nemrtvých.

Domov však nestačí, průzkum okolí je povinný nejenom kvůli tomu, abyste získali zbraně a jídlo. Budete potřebovat další budovy pro stavbu materiálů nebo vaření potravin. Vše má svůj smysl a bez přivlastňování budov se neobejdete. Líbí se mi, jak v každé místnosti vidíte číselně, kolik ještě musíte prohledat skrýší.

Prostředí je správně zdevastované a depresivní.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Prohledávat je lze pomalu a potichu nebo rychle a hlasitě, což většinou přiláká nežádoucí společnost zombií. Volba je ale jen na vás. Pamatujte však, že smrt je ve State of Decay 2 permanentní. Když zařvete, je s vámi opravdu nadobro amen. Dvakrát se proto rozmyslíte, než se vrhnete do něčeho hodně nebezpečného. Mezi postavami lze samozřejmě přepínat.

Budete se však muset starat o jejich blahobyt. Každý přeživší má jinou představu o spokojenosti. Lékařce budete muset sehnat zdravotní materiál, voják bude chtít postavit střelnici atd. Pokud budou postavy hladové, nešťastné a frustrované, můžou se mezi sebou poprat, nebo vaší komunitu opustí nadobro. A vy přece chcete, aby rostla a prosperovala.

Morová zombie.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Dávat budete muset pozor i na to, zda někdo z vašich se nenakazil krvavým morem. V tom případě se musíte postarat o protilátku, jinak se promění a začne požírat vaše kamarády. Nejde však o nic příliš obtížného, takže někoho vyhnat nebo zastřelit kvůli infekci není prakticky potřeba. K průzkumu okolí poslouží skvěle vozidla, která opět nechybí.

Jízda v nich je příjemně arkádová a ovládání sedne do rukou. Bohužel detekce kolizí při bouračce je tristní. Stačí malé ťuk a letíte do vzduchu. Zombie vám při jízdě naskakují na vůz a potěší možnost je srážet dveřmi. Samotný boj s postavami není špatný, jen trochu toporný. Na střelné zbraně jako brokovnici, pušku nebo pistoli ve hře narazíte.

Útok morových zombií.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Dokonce si můžete vyrobit tlumič. Jenže munice je pomálu. Budete se proto muset spolehnout na zbraně na krátkou vzdálenost jako baseballové pálky, páčidla, kladiva nebo tyče. Nevydrží však nekonečně dlouho, takže musíte počítat s tím, že po pár frakturách lebek nemrtvých budete muset zbraň opravit nebo si sehnat jinou.

Po krku vám půjde několik druhů zombií, z nichž některé jsou úplně nové. Klasické pomalu se šourající oživlé mrtvoly vám zatopí pouze v případě, že jich bude značná přesila. Narazíte i na extrémně rychlé zombie, které běhají po čtyřech a trefit je střelnou zbraní je skoro nemožné. Pupkáči, kteří po likvidaci explodují, mají v sobě jedované toxiny.

Obří zombie patří k těm nejsilnějším ve hře.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Vřeštící torza bez rukou svým křikem dokážou přivolat prohnilé posily a vám zkazit den. Nejtěžšími jsou těžkotonážní a morbidně obézní obři, na které vyplácáte veškerou munici i nervy. Největší novinkou jsou jistě morové zombie, kterým oči svítí rudě na půl kilometru daleko. Jde o odolnější a zuřivější verze známých nemrtvých.

Shlukují se kolem bizarních morových srdcí, což jsou, ehm, velká krvavá srdce složená z lebek a dalších kostí. Právě jejich eliminace je jediným vodítkem k postupu hrou. Utkáte se i s ostatními přeživšími, ale souboje s nimi nejsou tak těžké jako se zombiemi. Hra se odehrává zpočátku v jedné ze tří lokalit. Ve které, se rozhodnete sami. Přemístit se lze až za hodně dlouho.

Vozidla ani tentokrát nechybí.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Pouze v případě, že jste zvládli management základny a všichni z vašeho týmu jsou spokojení. Pokud se vám hra zdá komplikovaná, vězte, že je. A někdy tím trpí samotná hratelnost. Čím trpí nejvíce, jsou však technické chyby. Vizuálně na tom není hra špatně, sice si grafiku konzolové exkluzivitu pro Xbox One (X) představuje jinak, ale hezky se na hru kouká. Zvláště hrátky se světlem vypadají dobře.

Hudba je totální kopírák soundtracku seriálu The Walking Dead. Samé kytary a housle, fuj. Jenže bugy, to je teprve opravdový mor. Grafické hlouposti typu ´něco visí ve vzduchu´ přejdete s klidem. Když se ale někde zaseknete a visí nad vámi otazník restartu, budete hru proklínat. Mně třeba neustále mizely  a zase se objevovaly dveře. Opomenout nemůžu ani tragický framerate. Dosahovat má 30 fps, ale této hodnotě se přiblíží pouze málokdy.

Fotogalerie
16 fotografií

Jakmile je na obrazovce hodně postav a zombií, vše je trhanééé. Ale to není nic proti multiplayeru. Hra s až třemi kamarády je sama o sobě super a její přítomnost hodně potěšila. Lagy vás však budou hryzat více než zombie. State of Decay 2 je dobrá hra, jen si však rozmyslete, jestli na ni máte se všemi jejími problémy nervy. Možná vás naštve, možná odmění. Nestojí však moc, takže hře mnohé prominete.

Hodnocení Blesk.cz: 75 %

Plusy:
Skutečný boj o přežití
Mnoho druhů zombií
Tři lokality k prozkoumání
Dobře ovladatelná vozidla
Slušná cena


Minusy:
Komplikované, až místy nudné
Spousta technických chyb
Tragicky pomalý framerate

Infobox
Datum vydání: 22. květen 2018
Platformy: Xbox One (testováno na Xbox One X), PC
Cena: 699 Kč
Výrobce: Undead Labs
Vydavatel: Microsoft Studios
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ