Král Lucisu Regis je ochotný svolit k sňatku syna a hlavního hrdiny Final Fantasy XV Noctise, protože ví, že krásnou a dobrosrdečnou Lunafreyu drží Niflheim jako rukojmí. Očekává však zradu, a tak svého syna vysílá na neuvěřitelný road trip napříč jedním z nejkrásnějších virtuálních světů, kterými jsme měli tu čest se projít nebo projet.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na RPG Final Fantasy XV Square Enix

Noctis se svou bandou totiž cestuje v luxusním bouráku nazvaném Regalia. O ten je potřeba pečovat v servisu i ho čas od času natankovat. Brázdění krásami Eosu je tak vtahující, že zapomenete i na hloupý a na poměry FF chabý a hloupoučký příběh hry. Oproti starším dílům ságy z éry prvního PlayStation je to prostě slabota.

Hlavní hrdinové příběhu FFXV taky příliš nezáří. Noctis vypadá jako člen skupiny Tokyo Hotel, je náladový a věčně mrzutý. Jeho tři kamarádi, kteří ho doprovázejí, také nejsou tlupou, kterou byste si pozvali k sobě domů. Každý z nich má však specifické schopnosti a své postavení v týmu.

Noctis je šikovný rybář.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Noctis je, věřte nebo ne, až překvapivě zkušeným rybářem, což vám předvede v dobře zpracované minihře. Mozek party Ignis má vždy v rukávu nějakou tu radu, ale zároveň je zručný kuchař. Postupem času získá tolik receptů na mňamky, že by mohl konkurovat i Zdeňku Pohlreichovi.

Gladiolus je nejsilnějším členem výpravy, takže mu odpustíte i účes z 80. let a rozhalenou košili. Za velkou vzdálenost, kterou ujdete po svých, vám posílí předměty. Vtipálek Prompto, který vzhledem připomíná Clouda z FFVII, je pak vášnivý fotograf. Na svou nezapomenutelnou cestu pak budete mít spoustu fotovzpomínek.

Svět Eosu je neskutečně rozlehlý.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
I když se budete vozit hodně často Regalií, váš luxusní vůz neumožňuje opustit silnice. K radosti všech se ale vrátila Chocoba! Obří žlutí opeřenci vzdáleně připomínající pštrosy vás povozí v terénu. Můžete je levelovat a časem i částečně zapojit do boje. Ten se v FFXV odehrává zcela v reálném čase a připomíná sesterskou sérii Kingdom Hearts.

Noctis může při bitvě přepínat mezi čtyřmi zbraněmi nebo kouzly, která naseje v dungeonech. Vyvolat můžete i klasické Summony, kterým se nyní říká Astralové. K jejich seslání je ale zapotřebí specifických podmínek, takže se jejich pomoci ne vždy dočkáte. Naštěstí jsou zde vaši druhové ve zbrani.

Pozor, Behemoth je tu.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jejich speciální útoky se vyvolávají snadno, a pokud zvládnete i dobré načasování, můžete je propojit i s Noctisovým úderem. Soubojový systém je super. Snadno ho pochopíte, sžijete se s ním, ale přesto přináší spoustu možností k taktizování. Bez warpování a skrývání k dobití zdraví a magie se rozhodně neobejdete.

Levelování je v FFXV překvapivě realistické. Stejně jako když chodíte cvičit nebo posilovat, vám síla vzroste až po spánku a pořádném jídle. Vždy tak budete muset najít nocleh. FFXV je úžasné dílo, které vám učaruje především svou rozlehlostí. Svět Eosu je neskutečný. Když na horizontu uvidíte hory, můžete k nim ve skutečnosti dojet.

V Regalii projedete celý Eos.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Obrovský svět se ale neobešel bez problémů, jak už tomu u podobných her bývá. Tu a tam se někde zaseknete, propadnete texturami, takže si trošku zanadáváte. Příjemné nejsou ani dlouhé nahrávací časy. Jenže tohle je hra se světem tak obrovským, že tuto dlouhou dobu pochopíte. Zvlášť, když grafika vypadá jako z nebe.

Vážně, modely postav jsou tak detailní, že podle jejich šklebů v obličeji poznáte, jakou mají náladu. Uvidíte dokonce i to, jak hrdinům vlají ve vzduchu vlasy. Okolí je taky neskutečné, zvláště když vezmeme v potaz maximální viditelnost. FFXV jsou prostě vizuální orgie. Zvláště na PlayStation 4 Pro v 4K rozlišení. Stejně tak jako budou potěšeny vaše oči, se zaradují i uši. Soundtrack je epický, pompézní a prostě skvělý.

Fotogalerie
20 fotografií
Final Fantasy XV je hrou, která rozhodně stojí za zahrání. A to i přesto, že rozhodně není dokonalým titulem. Má své chyby, nad kterými si čas od času zanadáváte. Jenže když uvidíte obrovský svět Eos s naprosto neuvěřitelnou grafikou, rádi hře její problémy prominete. Zahrání a především dohrání tohoto eposu je totiž herním a životním zážitkem, na který se jen tak nezapomíná.

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

 

Plusy:
Neskutečně fantastická grafika
Povedený bojový systém
Rozlehlý svět Eos
Jízda v Regalii a na Chocobech
Realistický systém levelování
Krásný hudební doprovod

 

Minusy:

 

Slabý příběh
Nic moc parta hlavích hrdinů
Technické chyby
Dlouhé nahrávací časy

 

Infobox
Datum vydání: 29. listopad 2016
Platformy: PlayStation 4 (recenzováno na PS4 Pro), Xbox One
Cena: 1599 Kč
Výrobce: Square Enix Business Division 2
Vydavatel: Square Enix
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ