O výkonnější verzi konzole s podporou hraní v rozlišení 4K se na internetu spekuluje již dlouho. Oficiální vyjádření ohledně PlayStation 4K, PlayStation 4.5 nebo PlayStation 4 Neo, jak se jí dosud přezdívalo, však stále nepřicházelo. Až dosud.

Vývoj konzole potvrdil sám šéf Sony Interactive Entertainment, Andrew House. „Je určena k tomu, aby doplnila klasickou verzi PlayStation 4, budeme podporovat obě verze do konce životního cyklu,“ řekl v rozhovoru pro Financial Times. Fandové původní konzole se tak nemusí bát, že by jejich mašinka skončila hned ve šrotu.

Výkonnější PlayStation 4 bude dražší než stávající model, jehož cena se v současnosti pohybuje kolem 9500 Kč. Zároveň bude dle spekulací podporovat hraní her v rozlišení 4K. Na nadcházející výstavě E3 však konzole nebude představena, i když to mnozí hráči očekávali. Ve vývoji je totiž zatím málo her.

Chceme se ujistit, že budeme mít na konzoli celou řadu skvělých her, jakmile ji oznámíme. Všechny hry budou podporovat především klasickou PS4, ale hodně her bude také těžit z možností nové high end verze,“ dodal Andrew House.

Zjednodušeně to znamená, že další hry pro PlayStation 4 budou normálně vycházet, ale budou podporovat i funkce a rozlišení, které hráč spustí pouze na výkonnější verzi konzole. Kdy ale dojde k jejímu oficiálnímu odhalení, se zatím neví. Ani to, jak se bude ve skutečnosti jmenovat.