Původní vývojáři série z Bungie zamýšleli střílečku z první osoby Halo jako trilogii, ale její úspěch tomu zabránil. Než předali vývojářské žezlo týmu 343 Industries, rozhodli se, že se sérií sice budou pokračovat, ale příběh Master Chiefa završený třetím dílem nerozbijí. Vytvořili tak dvě výborné odbočky, Halo 3: ODST a Halo: Rech, z nichž první jmenovaná se odehrává mezi druhým a třetím dílem, zatímco Reach předchází ještě prvnímu dílu.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z Halo 3: ODST youtube.com/Xbox

A právě Halo 3: ODST se po nářku fanoušků do kolekce nakonec probojoval. Přináší poutavý příběh, jak je u série zvykem, ale tentokrát bez oblíbeného Master Chiefa, a dokonce bez jakýchkoliv ostatních Sparťanů – geneticky vylepšených vojáků. Hlavními hrdiny jsou totiž výsadkáři ze skupiny ODST (Orbital Drop Shock Trooper), kteří se spouštějí na bojiště ve speciálních podech z vesmírných lodí plujících na orbitách planet.
Vizor označí nepřátele i spojence.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Tentokrát je jejich cílem Nová Mombasa. Píše se rok 2552 a Země je sužována útokem Smečky (Covenantu), mimozemského společenství ras, které chce zasklít lidská města a vyhladit jejich obyvatele. Tentokrát se nemůžeme spolehnout na Master Chiefa, do Nové Mombasy seskakuje ODST. Seskok se však mění v nekontrolovatelný pád a vojáci jsou roztroušeni po celém městě. A dobrodružství může začít.

Děj se odehrává ve dvou rovinách. Ta první zachycuje nováčka týmu pojmenovaného jednoduše Zelenáč (Rookie). Ten přichází k sobě po dramatickém seskoku jako poslední a snaží se vypátrat, co se stalo s jeho kolegy. V ulicích Nové Mombasy pod rouškou noci pátrá po stopách, které by ho přivedly na to, co se stalo. Vždy, když najde zničenou zbraň či kus detonátoru po parťácích, přepíná se děj do druhé dějové linky a Halo 3: ODST hráči vysvětluje, co se stalo.

Konec Nové Mombasy je tu.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hra je jako každé jiné Halo sci-fi jako řemen, což ocení zejména vyznavači žánru. Parta hlavních hrdinů je skvělá, trousí jednu hlášku za druhou a snadno si ji zamilujete. Titul navíc přináší jiný pohled na Halo, a to i když se jako Halo stále hraje. Tam, kde tituly s Master Chiefem dominovaly pompézností a kvantem explozí, zaujme Halo 3: ODST komornějšími sekcemi a taktičtějším postupem.

Vše, co Halo dělá Halem, je ale namístě. A to včetně ovladatelných vozidel, s nimiž se projedete i proletíte, a spousty nápaditých zbraní. Nechybí Needler, který pálí vybuchující fialové jehlice, ani Gravitační kladivo, které odpálí nepřítele metry daleko. Z technického hlediska je na tom hra dobře, ale ne výborně. Halo 3 z celé kolekce vypadá paradoxně nejhůř. První dva díly se totiž dočkaly remaku a čtyřka je logicky novější.

Nádherný výhled
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Přesto je po vyhlazení textur a s povětšinou 60 snímky za vteřinu krásnější, což platí i o Halo 3: ODST. Jenže framerate není stabilní a při větších bitvách, a že na takové narazíte, se cuká jako akrofobik před seskokem z orbity. Co je však mnohem horší, celá kolekce se ani tři čtvrtě roku po vydání nezbavila technických chyb. Mizí uložené pozice, dosažený postup a vy se tak můžete rozloučit s některými achievmenty. Takže přejeme pevné nervy.

Na druhou stranu má hra perfektní hudební doprovod s mnoha motivy. Je plný emocí a dokonale podkresluje atmosféru. Fanoušci však jistě opláčou absenci multiplayerového režimu Firefight, který se do Xbox One verze nedostal. Halo 3: ODST je však stejně takový bonbonek. Jde totiž o přídavek, který všichni majitelé kolekce, kteří si ji koupili hned po vydání, dostanou zcela zdarma.

Fotogalerie
36 fotografií
Je to omluva za zpackaný a nefunkční multiplayer po startu hry. Ehm, ehm, jsou tu ale další chyby, že? Pokud jste si hru pořídili později, zoufat nemusíte. Hra totiž vyjde na necelou stovku. A tomu říkáme „hodně muziky za málo peněz“. Kampaň určitě zabere minimálně 7 hodin ke splnění a opakované hraní není vyloučeno. Jste tedy připraveni zažít ten drsný skok ještě jednou? Stojí za to.

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

 

Plusy:

Hodně obsahu za málo peněz
Jiný pohled na svět Halo
Dvě povedené dějové linky
Sympatická parta hrdinů
Atmosférická hudba

 

Minusy:
I ODST trápí v kolekci technické chyby
Poklesy frameratu
Chybí režim Firefight

 

Infobox
Datum vydání: 30. květen 2015
Platformy: Xbox One
Cena: 99 Kč
Výrobce: 343 Industries/Bungie
Vydavatel: Microsoft Studios
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ