Wolfenstein: The New Order je přímým pokračováním restartu z roku 2009, který byl povedený, zábavný a naservíroval hráčům zabíjení nacistů i z alternativní dimenze. A aktuální novinka pokračuje v nastoleném tempu, respektive šlape náckům do gezichtů kanadami stejně silně a tvrdě.

Na, aport!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Píše se rok 1960, jenže ne ten, který známe. Náckové vyhráli druhou světovou válku a podmanili si celý svět. Vy tomuto alternativnímu sci-fi klišé musíte v kůži B.J. zatnout tipec a zlikvidovat každého nacistu v dohledu. Jelikož se probudí po 14letém kómatu, má na ně docela pifku.

S nácky se utkáte i na Měsíci

Při cestě za zlikvidováním obávaného a nelidského doktora Deathsheada se podíváte na nacistickou základnu, budete šplhat vertikálně po domech a střílet zároveň, podíváte se pod vodu v ponorce i ve skafandru a v neposlední řadě sejmete i pár nácků ve vesmíru na Měsíci, kam všichni víme, že se vydali už ve filmu Iron Sky, že?

Náckové se dostali i na Měsíc. Vaší prací je dostat je odtamtud pryč. V rakvích.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Alternativní minulost je zajímavá a atraktivně zpracovaná. Utkáte se s nenávistí Hanebných panchartů s nacisty všech různých tvarů a velikostí, včetně těch, co vypadají, že už to mají jednou za sebou nebo že je vylepšili nějakými náhradními díly. Aport si zahrajete i s nacistickými robopsy, doporučujeme s odjištěným granátem.

Nový Wolfenstein: The New Order se hraje jako střílečka ze staré školy. Tento pocit je k nezaplacení po celou dobu hraní. Namísto automatického zdravení sbíráte zdraví i brnění v podobě neprůstřelných vest nebo helem. Vzít můžete i dvě zbraně do obou rukou a nadělat pořádnou paseku.

Nacistická ranní káva.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Zbrojní arzenál je povedený. Kromě pistolí tu naleznete kulomety, brokovnice, odstřelovačku a raketomety. Dojde i na elektrickou zbraň střílející pulzní střely. Postupem hry ji budete neustále vylepšovat. Navíc ji lze použít i k rozřezání betonu, vytvoření cesty a postupu dál.

Dojde i na zpestření boje, střílet ze zbraně můžete i při otevírání dveří, zkratujete elektrické obvody dveří, utkáte se s několika bossy a dokonce budete postaveni před morální rozhodnutí, kterého svého podřízeného zachráníte, což se nepatrně promítne do pozdější hratelnosti.

Jen do nich bodejte
B.J. zabíjení nácků bavíc a vás bude ve hře taky.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Pokud se budete chtít vrhnout na početnou přesilu, můžete si »přednabít« zdraví, takže bude v absurdní hodnotě nad maximem, ale rychle bude klesat dolů. Můžete se také neslyšně plížit a přepadat nácky zezadu a jejich vyděšené výkřiky tlumit zabodnutím nože do jejich hrdel. Přesto ale hrají hlavní roli přestřelky, a že jim zábavnost upřít nelze.

Stejně tak jim však nelze prominout značnou tuctovost a obyčejnost, zvláště v pozdějších fázích hry. Wofenstein: The New Order je povedená hra se vším všudy, ale k extratřídě má daleko. Prostě zábavná akce, ale nic víc. Možná tiul až moc sází na své jméno. Hra dokonce neobsahuje žádný multiplayer, prý v zájmu kampaně pro jednoho hráče.

Grafika je krásná, ale textury jsou rozmazané
K našemu nemilému překvapení byla řada textur ve hře rozmazaná.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Tím si však nejsme tak jisti. Vizuálně je hra na úrovni a hra potěší svou plynulostí. Recenzovaná PlayStation 4 verze měla však rozmazané textury, což na této konzoli nechápeme. Hudební doprovod je akurátní a hlavní metalový motiv je příjemný.

Wofenstein: The New Order je prostě pro všechny, kteří si rádi zastřílí nácky, raději mají sci-fi než historicky akurátní zpracování a jde jim o pořádnou nálož akce. Zde v podání ze staré školy. Auf Wiedersehen nationalsozialistisch schwein!

Fotogalerie
23 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

Plusy:

Klasická akční FPS hratelnost se vším všudy
Pocit »ze staré školy«
Uspokojivé zabíjení nacistů
Zajímavá alternativní minulosti
Slušné zbraně

 

Minusy: 

Rozmazané textury na PS4? Cože???
Chvílemi příliš tuctové
Žádný multiplayer

 

Infobox
Datum vydání:  23. květen 2014
Platformy: PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, PC
Cena: 1499 Kč (PS4, XO), 1299 Kč (PS3, X360), 699 Kč (PC
Výrobce: Machine Games
Vydavatel: Bethesda Sofworks
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ