Majitelé Windows XP Home a Professional sice budou moci své počítače s těmito systémy nadále používat, ale bez řádného zabezpečení a oprav.

Tuzemské bankomaty a pokladny mohou dál bezpečně fungovat, i když běží na Windows XP. Podpora speciální verze XP Embedded pro vestavěná zařízení neskončí v úterý 8. dubna jako u běžných XP, ale až v lednu 2016. Uvedli to dnes zástupci české pobočky Microsoftu.

V Česku je přes 4300 bankomatů, z nichž zhruba 80 procent využívá XP Emedded. „V mnoha případech dnes banky používají verzi systému Windows Embedded, která je a bude stále podporovaná. V případě, že bankomaty využívají systém Windows XP Embedded SP3, pak k ukončení podpory dojde 12. ledna 2016,“ uvedl manažer divize Windows Client českého Microsoftu Lukáš Křovák.

Banky přesto hromadně přecházejí na novější verze Windows, a to nejen u PC na pobočkách, ale i u bankomatů. Ty tak mohou být krátkodobě mimo provoz.

Microsoft v úterý celosvětově ukončí podporu klasických Windows XP, které se objevily na trhu před zhruba 13 lety. Nebude již poskytovat aktualizace a záplaty na objevené zranitelnosti, ani technickou podporu. Systém tak bude více náchylný k napadení hackery. Stejné riziko bude platit i pro aplikace, které XP využívají. PC s XP budou mít také stále častěji problémy s připojením na periférie, nemusí si například rozumět s novými multifunkčními tiskárnami.

Podle společnosti Gartner běží XP stále ve zhruba čtvrtině firem. Celkově jsou Windows XP podle webu Rankings.cz instalovaná na 23 procentech tuzemských PC, což je o 12 procentních bodů méně než před rokem. Prvenství patří Windows 7 s podílem 48 procent.

Microsoft varoval, že po ukončení podpory hrozí uživatelům XP ohrožení bezpečnosti internetového bankovnictví. I když je možné, že někteří výrobci bezpečnostního softwaru budou vydávat aktualizace na své produkty určené pro Windows XP i po skončení podpory, nebudou schopni eliminovat rizika spojená s nezáplatovanými chybami. Kvůli nim se mohou do počítače dostat škodlivé programy sloužící ke krádežím citlivých údajů. Microsoft uvádí, že nové Windows 8.1 mají šestkrát vyšší úroveň zabezpečení než XP.