Halo: Spartan Assault se odehrává mezi událostmi třetího a čtvrtého dílu, tedy v letech 2553 a 2557. Respektive událostmi, které si zvolíte znovu přehrát v sparťanském archivu. Hra tak nabízí trochu jiný pohled na události, než tomu dosud bylo u série zvykem.

Hlavními hrdiny jsou Sparťané IV Edward Davis a Sarah Palmer, kterou známe již z Halo 4. Společně s nimi se podíváme do šesti příběhových kapitol, které obsahují vždy po pěti misích, dohromady jich tedy na vás čeká třicet, což na první pohled vypadá jako velké číslo, ale ve skutečnosti budete mít hru za šest až sedm hodin za sebou. Jednotlivé mise totiž trvají někdy jen pár minut. Než se rozkoukáte, zahřejete a dostanete do ráže, je po všem.

Převod hry do izometrického pohledu se povedl

Převod obsáhlého Halo světa do ptačí perspektivy dopadl pěkně. Hra má na Xbox 360 i Xboxu One pěknou a barevnou grafiku, všechny zvuky, ať už hlasy mimozemských ras Covenantu nebo rachot zbraní, jsou identické s těmi, které známe, a při hraní máte skutečně pocit, že hrajete Halo. Spartan Assault se ovládá dvěma analogovými páčkami – jednou pohybujete Sparťanem, druhou míříte zbraněmi. Jednoduché, praktické, přesné a přehledné.

Hra dokáže být někdy velmi obtížná.
Autor: Microsoft

Do rukou dostanete známý arzenál zbraní UNSC, od klasické pistole M6, z níž i jeden výstřel zabíjí, automatické pušky MA37, raketometu, odstřelovačky až po dvojici lehkých kulometů M7. Osaháte si o nejrůznější plzsmové pušky Covenantu a nechybí ani needler, nechvalně proslulá zbraň, která vystřeluje vybuchující jehlice. O akci tak není nikdy nouze, dočkáte se jí požehnaně. Přestřelky po svých pak vystřídají bitvy ve vozidlech, to když se posadíte za řízení tanku Scorpion, jeho mimozemské obdoby Wrathu nebo do rychlého vznášedla Ghost.

Halo: Spartan Assault nabízí izometrickou nonstop akci. Dáte si?
Autor: Microsoft
Úkoly jsou jednoduché, obvykle něco zničit, ochránit nebo se někam přesunout. Vzhledem ke krátké herní době hry se však stereotyp nestačí dostavit. Před každou misí si můžete vybrat zbroj i zlepšováky jako štít, zdravení apod. V každé misi musíte získat dostatečný počet bodů, abyste si získal medaile. Za úspěšné splnění misí získáte i zkušenosti, za které si můžete koupit i lepší zbraně a zlepšováky.
Jakmile při kooperativní hře zemře jeden hráč, dostane další možnost. Jakmile zemřou oba, je konec.
Autor: Microsoft

Trapné mikrotransakce

Jenže zkušenosti přibývají pomalu, a přilepšit svému arzenálu tak není nic lehkého. Přítomna je však možnost dokoupit zbraně za skutečné peníze a přijít si ke všem těm raketometům a sparťanským laserům snadno a rychle. Jenž nejde o nic jiného než o zlodějnu. Implementace mikrotransakcí je ve hře extrémně trapná a shazuje ji. Hra sice původně pochází z Windows Phone 8 a na mobilech jsou takovéto praktiky běžné, ale to nic nemění na jejich ubohosti.

Sparťanka Palmer je připravena do akce.
Autor: Microsoft
V Halo: Spartan Assault nechybí ani přítomnost klasických lebek, které ztěžují obtížnost různými podmínkami, jako například možností střílet jen jednou zbraní. Jenž obtížnost je již tak ke konci vysoká, jako by se jí tvůrci snažili zamaskovat krátkou herní dobu. Novinka podporuje i Smart Glass, tudíž propojení s Windows Phone 8, a nabízí tak nové funkce.
Ve dvou se to lépe táhne, což platí u Halo: Spartan Assault dvojnásob.
Autor: Microsoft

Halo: Spartan Assault tak není ničím výjimečným, ale slušnou akcí, které pobaví, zvláště fanoušky série. Těm se zalíbí i příběh, který popohánějí animované videosekvence. Titul však není zábavou pouze pro jednoho hráče, nabízí kooperaci, která je postavena mimo příběh. Jde o pět simulovaných misí, jež vás postaví před hrozbu, která byla v časové linii Halo: Spartan Assault již vyhlazena. Jde o parazitickou formu života jménem Flood.

V kooperativním režimu se postavíte hordám Floodu.
Autor: Microsoft

S živým parťákem se po Xbox Live utkáte s hordami parazitů, které na vás budou útočit ze všech stran a ve všech možných tvarech a velikostech. Jde o povedený režim, který zábavností přesahuje příběhový mód. Jen škoda že jde pouze o online záležitost, kterou lokálně na jednom Xbox 360 nebo Xbox One neokusíte. Halo: Spartan Assault tak suma sumárum je nejhorším dílem série, ale stále jde o nadprůměrnou střílečku, která na chvíli pobaví. Zvláště pokud máte Halo rádi.

Hodnocení Blesk.cz: 6/10 

Plusy:

Na chvíli zábavná izometrická akce
Povedené ovládání dvěma analogovými páčkami
Reálie Halo vesmíru
Povedená kooperace

 

Minusy: 

Stupidní implementace mikrotransakcí
Celkově krátké
Úrovně zaberou jen pár minut
Jednoznačně to nejhorší z Halo ságy

 

Infobox

Datum vydání: 31. leden 2014 (Xbox 360)

Platformy: Xbox 360 (recenzovaná verze), Xbox One, PC, Windows Phone 8

Cena: 299 Kč

Výrobce: 343 Industries, Vanguard Games

Vydavatel: Microsoft Studios

Distributor v ČR: Microsoft

Jazyk: AJ