Lost Planet 3 se odehrává dějově před oběma předchozími díly a za novinkou poprvé nestojí samotný Capcom, ale vývojářské studio Spark Unlimited. I když jde opět o akci z pohledu třetí osoby v nehostinných podmínkách, ve které přijde ke slovu obří mech, hraje se třetí díl jinak než jeho předchůdci.

Stesk po rodině

Hlavním hrdinou je Jim Payton, zarostlý sympaťák, který se na zamrzlou E.D.N. III vydal jen proto, aby těžbou minerálů vydělal dost peněz pro svou rodinu. Jenže jeho zaměstnavatel NEVEC nemá tak čisté svědomí, a tak se brzy vše zvrtne a na zasněžené planetě se strhne velký boj. I když příběh není kdovíjak nápaditý, dělají z něj sekvence, kdy Jim řeší odloučenost a smutek po rodině, poutavou záležitost a hrdinu, na kterém vám záleží.

Deratizace obřích brouků

Hratelnostně je Lost Planet 3 akcí z pohledu třetí osoby, ve které budete likvidovat Akridy všech možných tvarů a velikostí. Jedni připomínají brouky, další Facehuggery z Vetřelce, jiní létají, další vypadají jako šelmy, většina z nich však evokuje přerostlý hmyz. Po jejich likvidaci z nich získáte nutnou termální energii, kterou můžete směnit za potřebné vylepšení zbraní. Ve hře se chopíte pistole, kulometu, plazmové pušky, brokovnice, ale i odstřelovačky.

V Lost Planet 3 je velké množství velkých bossů, jejichž poražení vyžaduje velké úsilí
Autor: Capcom

Vlez do té plechovky

Mechanické obleky Vital Suits z prvních dvou dílů přítomny nejsou, ale Jim umně ovládá RIG, obří mech, který je určen k těžbě a opravám. Těchto aktivit se v jeho kokpitu dočkáte. Ano, RIG se ovládá z pohledu první osoby a díky jeho mechanickým pažím a vrtáku si v něm i zabojujete. Mise v mechu jsou příjemným rozptýlením od hlavní náplně a pobaví.

 

Dostat Akrida z obličeje není taková věda, stačí následovat instrukce na obrazovce
Autor: Capcom

Obsahem jde o klasiku

Lost Planet 3 je nejvíce příběhově orientovaným dílem série a jsme za to rádi. Akce je povedená, avšak ke konci kampaně jsou již přestřelky poněkud okoukané a stereotypní. Ještě, že jsou zde přítomní bossové, s nimiž jsou boje tužší. Spád hry pak urychluje vystřelovací lano, s jehož pomocí se dostanete do jinak nedostupných lokací, a životnost naopak prodlužují vedlejší mise, které nejsou povinné ke splnění.

RIG v celé své kráse
Autor: Capcom

Ledové bitvy na síti

V Lost Planet 3 nechybí online multiplayer až pro 10 lidí. K dispozici jsou čtyři týmově orientované režimy jako všichni proti všem nebo obrana před Akridy. Za získané zkušenosti z boje si zlepšíte vlastní postavu na kouli schopností, kde budete odemykat hexagony s novými položkami. Pokud je budete odemykat jen jedním směrem, bude váš bojovník orientován jedním směrem, zatímco pokud budete odemykat hexagony kolem sebe, bude více všestranný.

Fotogalerie
8 fotografií

Závěrem než nám zamrznou ústa

Vizuálně je na hru hezký pohled. Zaváté pláně, ledové jeskyně i modely Akridů jsou zpracovány pěkně, i když nejde o extratřídu. Hudební doprovod má atmosféru a hezky podkresluje dění na obrazovce. Bohužel vás na každém kroku čekají dlouhé nahrávací časy, které nelze ošálit. Největším problémem Lost Planet 3 je, že nejde o nic překvapivého ani neviděného. Jako podařená sci-fi střílečka však titul funguje parádně. Dejte postavit na opravdu horký čaj, je čas opět zamířit na E.D.N. III!

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

 

Plusy:

Podařená akce

Mise v RIGu

Hezké sci-fi prostředí

Zajímavý příběh s lidským hrdinou

Multiplayer s povedeným systémem vývoje

 

Minusy: 

Dlouhé nahrávací časy

Akci ke konci dochází dech

I když zábavná, tak neoriginální hra

 

Infobox

Datum vydání:  30. srpen 2013

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC 

Cena: 1599 Kč (konzole), 999 Kč (PC)

Výrobce: Sparks Unlimited

Vydavatel: Capcom

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ