Komunikátor Telegram stále nestačí na Messenger či WhatsApp co se týče počtu uživatelů, neustále mu ale přibývají. Tvůrci se přitom snaží vytvářet funkce, kterými se právě od těchto dvou odliší. Oproti WhatsAppu je tak Telegram kompletně synchronizovaný a lze jej používat na více zařízeních současně (na čemž ale WhatsApp po letech pracuje také). Liší se ale třeba i limitem pro maximální velikost zasílaného souboru – na WhatsAppu máte 16 MB, na Telegramu nově pošlete soubor až o velikosti 2 GB.

Novinek je přitom více. Telegram má již poměrně dlouho animované nálepky (které Whatsapp nedávno přinesl také), nyní jde ale dál a umožňuje nastavit video jako profilovou fotografii. V seznamu konverzací nově také ukáže namísto ikony fotografie rovnou její malý náhled a zprávy od uživatelů, které nemáte v kontaktech, automaticky dá do archivovaných zpráv, aby vás nerušily. Toto chování lze ale v nastavení vypnout/zapnout.

TIP: Ruský cenzurní úřad odblokoval zákaz Telegramu. Ukázalo se, že komunikátor používají i státní úřady

Administrátoři skupinových chatů se mohou těšit na statistiky využití – pokud máte ve skupině více jak 500 uživatelů, můžete vidět odkud pocházejí, kdo je nejaktivnější apod. Do budoucna počítá služba se snížením limitu na 100 uživatelů. Nechybí ani další animovaná emoji – stačí odeslat třeba 😱 a místo běžného znaku uvidíte animovanou nálepku. Na Androidu jsme se také dočkali nového ovládání hudebního přehrávače pro příchozí a odchozí audiosoubory a možnosti ořezání videa ještě, než ho odešlete.

Desktopová verze pak přichází s možností až 3 přihlášených účtů zároveň mezi kterými lze snadno přepínat. Na telefonech je tato funkce dostupná již několik let a na počítačích bylo doposud nutné využít alternativního klienta Unigram. Zároveň stále platí, že není nutné mít online telefon, abyste desktopovou verzi mohli využít, fungují zcela nezávisle.

Jediná velká funkce, která komunikátoru tak ještě chybí, jsou videohovory. Ty by ale měly přijít ještě letos. Telegram je dostupný na webu i jako aplikace pro Android a iOS.