Historicky první SMS zaslal počítačový inženýr Neil Papworth z Velké Británie. Pracoval v IT společnosti Sema Group, která vytvářela projekt pro telefonní gigant Vodafone. Právě jejímu technickému šéfovi Richardu Jarvisovi poslal první zprávu. Vzhledem k tomu, že zpráva byla odeslána 3. prosince 1992, stálo v ní: „Šťastné Vánoce.“

Maximálně 160 znaků

Maximální datová velikost jedné SMS zprávy je 1120 bitů. K zakódování jednoho znaku (písmena nebo číslice) je třeba sedm bitů, takže do jedné SMSky se vejde maximálně 160 znaků. Při použití diakritických znamének či jiných speciálních symbolů se délka SMS zkrátí na 70 znaků.

Uživatelé přišli na to, jak do zpráv vměstnat více

K zakódování každého znaku je totiž v takovém případě potřeba 16 bitů místo sedmi. Lidé však přišli na mnoho způsobů, jak do zprávy vměstnat více informací. Například jednotlivá slova neoddělovat mezerou, ale rozlišovat je velkými písmeny. TakovaZpravaPakVypadaTakto.

Biliony odeslaných SMS

Služba SMS byla v mobilních sítích GSM spuštěna v roce 1993. V roce 2005 už bylo na celém světě za jediný rok odesláno více než bilion SMSek (bilion = milion milionů). V roce 2010 prosvištělo éterem kolem pěti bilionů zpráv a v roce 2015 by to mohlo být podle odhadů Asociace GSM) dokonce 8,7 bilionu textovek.

Prémiové zprávy - charita i erotika

Takzvanými prémiovými SMS je u nás možné platit za služby či zboží až do výše 999 korun. Takto lze v řadě českých měst koupit například lístek na MHD, hradit regulační poplatky ve zdravotnictví nebo posílat drobné částky na charitu (dárcovské zprávy – DMS).  Tímto způsobem si lze objednat i erotické služby. Podle Asociace provozovatelů mobilních sítí Češi loni tímto způsobem zaplatili 1,56 miliardy korun.

Smajlíky vyjadřujeme emoce

V SMS se uživatelé naučili i snadno vyjadřovat emoce, prostřednictvím smajlíků neboli emotikonů. Prostřednictvím znaků a písmen člověk může vyjádřit, jak se cítí nebo co si myslí o předchozí zprávě. Zde je malá ukázka toho, co lze smajlíky napsat.

    :-) – úsměv

    :-)) – hlasitý smích

    :-D – hodně hlasitý smích

    ;-) – žert, spiklenecké mrknutí

    :-( – smutek

    :,-( – pláč

    :,,-( – ještě větší pláč

    :-P – vyplazený jazyk

    :-o – údiv

    :-O – zděšení

    :-| – neutrální výraz

    >:) – čertík

    >:( – naštvání

    :-/ – nespokojený

    :-X – to jsem neměl říkat

    :-* polibek

    :-(*) zvracení

    8-) Brýle

    :-# vousy

Zkratky šetří znaky

Lidé však nezačali používat jenom smajlíky, ale i nejrůznější zkratky, které jim ušetří místo v 160znakové zprávě. Některé anglické zlidověli i v Česku. Přibyli taktéž české, se kterými se můžeme setkat na našich displejích dennodenně. Paradoxní však je, že psaní SMSek uškodil nástup chytrých telefonů s dotykovými displeji. Uživatelé se shodují, že se jim SMSky psali mnohem lépe na fyzických číselných klávesnicích.

Ukázky zkratek

   BTW (by the way) - mimochodem

    CU (see you) - na viděnou

    IMO (in my opinion) - podle mého názoru

    LOL (laughing out loud) - hlasitě se směji

    LMAO – (laughting my ass off) – po**ru se smíchy

    MMNT - moment

    NJ - no jo

    NZ - není zač

    PTZ - protože

    TBB - to bych blil

    Z5 - zpět