Úplně první SMSka byla zaslána z britského Newbury v hrabství Berkshire. 3. prosince ji odeslal tehdy dvaadvacetiletý zkušební inženýr Neil Papworth. Zpráva byla určena pro ředitele Vodafonu Richarda Jarvise, kterému přál šťastné Vánoce. Neil Papworth odeslal SMS z počítače sítí Vodafone na přenosný telefon Orbitel 901, zařízení, které z dnešního hlediska vypadá přinejlepším archaicky.

Přenosný telefon Orbitel 901 byl prvním, na který kdy dorazila SMS
Autor: Orbitel

Rozmach textovek přišel kolem roku 2000

I když byla první SMS zaslána už v roce 1992, o tři roky později majitelé mobilů zaslali jen 0,4 zprávy měsíčně. Boom krátkých textových zpráv totiž přišel až kolem roku 2000, kdy ceny mobilů konečně klesly na rozumnou hranici a mohli si je pořídit i lidé s nižšími příjmy, než mají podnikatelé. Právě oni se mobily v 90. letech pyšnili především. Podobná situace panovala i v České republice. „Byl jsem mladý inženýr pracující na nových komunikačních technologiích. Mysleli jsme si, že SMS jsou chytrým způsobem, kterým by si mohli zaměstnanci vyměňovat jednoduché zprávy,“ prohlásil o počátcích služby Neil Papworth.

SMS se tehdy se nezdály jako nic významného

Mladý Brit si tehdy neuvědomoval, že započal úplně novou éru komunikace. „Nikdy bych nepředpovídal, že se SMS rozšíří do spotřebitelského světa a stanou se tím, čím jsou dnes. Svého času se nezdály jako nic významného,“ dodal Papworth. Jenže významné opravdu byly. S jejich rozmachem se rozšířili i smajlíci, které lidé začali do zpráv přidávat jako šílení. A taky aby ne, když se úsměv dal rázem vyjádřit jen dvojtečkou a závorkou. Podle odhadů bude letos posláno přes 8 trilionů SMS, což je od vzniku služby 15 milionů zpráv každou minutu. Jen v roce 2010 vydělal trh s těmito zprávami 2,15 bilionu korun.