Uživatele telefonů BlackBerry stihly masivní výpadky sítě už v pondělí. Jejich majitelé hlásili poruchy z celého světa, nejhůře však dopadli Evropané a Asiaté. V Evropě selhala jedna z klíčových ústředen, výpadky se pak přenesly do Asie a ostatních oblastí světa. Základní porucha již byla podle firmy odstraněna, nakupilo se ale velké množství neodeslaných dat, takže úplná normalizace bude ještě nějakou dobu trvat.

Společnost RIM výpadkem sítí značně utrpěla
Autor: Reuters

Nejhorší výpadek za dva roky

Nynější narušení služeb BlackBerry bylo nejhorším problémem sítě od výpadku, který zasáhl před dvěma roky Severní Ameriku. Analytici upozorňují, že událost může ohrozit reputaci RIM, zejména na klíčových trzích mladých uživatelů mobilních telefonů v rozvojových zemích. „Nadále sledujeme situaci 24 hodin denně, abychom zajistili stabilitu,“ slibuje společnost RIM. Plné obnovení provozu se jí snad do konce týdne podaří.

Fotogalerie
3 fotografie

Problémy hlásí i Apple

S problémy se nyní potýká i další společnost zabývající se výrobou chytrých telefonů. Nejde o žádnou jinou, než Apple. Ten vypustil novou verzi svého operačního systému iOS 5, spousta uživatelů ho však nebyla schopna z internetu stáhnout. Namísto nového softwaru se uživatelé dočkali hlášky »chyba 3200« Těm, kterým se ho podařilo nainstalovat, se navíc zpomalilo stahování a uživatelé hlásí i další menší chyby.