Jde o rozšíření pro Firefox, které vytvoří šifrovaný proxy tunel, jenž maskuje IP adresu a polohu uživatele a nevyzradí data při surfování na otevřených Wi-Fi. Stejnou funkci nabízí zdarma novodobá Opera, která uživatelům dokonce dovolí vybrat si cílový server a virtuální adresu.

TIP: Firefox Private Relay umožní, abyste nemuseli každému vyslepičit svůj e-mail

Firefox tak štědrý není. Po bezplatném betatestu, v rámci něhož mohli uživatelé s aktivním FPN prosurfovat dvanáct hodinových sezení za měsíc, Mozilla oznámila, že finální verze bude placená. Za 3 dolary měsíčně nabídne neomezený provoz až na třech prohlížečích současně, avšak server a virtuální adresa budou přiděleny automaticky.

„Přestože jsou na trhu některé bezplatné proxy, s provozem jsou vždy spojeny určité náklady. Věříme, že nejjednodušším a nejtransparentnějším řešením je provoz pokrýt drobným předplatným,“ uvádí Mozilla. Evidentně tak reaguje právě na nabídku Opery. Proxy služby pro FPN dodá Cloudflare. Mozilla ubezpečuje, že část logů se ukládá u ní a část u Cloudflaru a že nikdy se ona data nespojí, aby se dala vystopovat historie konkrétního uživatele. Po 24 hodinách se navíc logy odstraní.

TIP: Mozilla spouští Firefox Private Network. Zatím jen v uzavřené betě a za paušál

Firefox Private Network je momentálně dostupný pouze v USA, ale brzy by se měl rozšířit i do dalších zemí.

Mozilla pod jménem Firefox Private Network mimochodem připravuje ještě jednu službu, tentokrát již klasické VPN chránící celé zařízení a všechny používané aplikace. To bude v ostré verzi stát 5 dolarů měsíc.