Výherci národních kol start-upové soutěže, kteří do Prahy přijedou, se kromě cesty do USA utkají také o půl milionu dolarů. Celou akci bude zastřešovat téma „What’s Next, Europe?“, které má poukázat na stav start-upové scény na evropském kontinentu a zároveň mladým firmám pomoci v získávání zkušeností. Kromě investorů a zástupců fondů se akce zúčastní také podnikatelé, kteří mají za sebou úspěšné globální projekty.

Tím nejvýznamnějším bude James Quarles, bývalý regionální ředitel Facebooku a donedávna viceprezident aplikace Instagram. V současnosti je šéfem sportovní aplikace Strava, kterou na celém světě využívají desítky milionů uživatelů. Dalšími účastníky budou například šéf Avastu Vince Steckler nebo veterán amerického Applu John Rizzo.

TIP: T-Mobile Rozjezdy po letech vyhrála technologie. Aplikace Glucly pomáhá diabetikům

„Chceme poukázat na to, že starý kontinent skrývá obrovský potenciál talentovaní vývojáři ve středu Evropy, skvělí designéři na severu i jihu, ostřílení byznysmeni na západě. Přesto nám řada věcí chybí, ať už jde o americké sebevědomí a umění prezentovat nebo o dostatečnou otevřenost vnitřního trhu,“ říká Václav Pavlečka ze společnosti Air Ventures, která akci pořádá společně s fondem UP21.

Praha bude hostit celoevropské finále vůbec poprvé, v uplynulých dvou letech se ale v hlavním městě Česka konala regionální kola. V něm před několika lety v něm uspěl například tuzemský start-up Shipvio. České start-upy se příští rok do celoevropského finále dostanou právěskrze regionální kolo zemí V4, kde se utkají s další dvacítkou firem.