Kolikrát už jsme viděli, co všechno se může při tiskových konferencích pokazit? Říká se tomu demo efekt – můžete to stokrát nacvičovat, ale až to bude poprvé naostro, tak se něco pokazí. A patrně ani na zarušeném výstavišti se stovkami sítí to nebylo úplně jednoduché, ale Němcům se to povedlo. Přímo z pódia zavolali do soukromého tryskáče brankáři Bayernu Mnichov Manuelu Neuerovi. Obraz běžel na velkoplošné obrazovce, zvuk šel z instalované zvukové aparatury a lidé na pódiu mluvili do stejných mikrofonů, do kterých mluvili po celou půlhodinu od začátku tiskovky.

TIP: LTE internet na palubách letadel se stane skutečností. Letos jej nabídnou první aerolinky

Projekt začal už v roce 2009 vizí, v roce 2012 začaly testy prototypů, před dvěma lety v Barceloně DT oznámil záměr do dvou let EAN dokončit a v pondělí jsme jej viděli v akci. Nepochybuji o tom ,že lokace letadla pro hovor byla pečlivě vybraná a ne vždy bude konektivita ideální, ale tentokrát videohovor běžel stabilně bez jediného zádrhele.

DT už bohužel nenavázal oznámením o komerčním provozu, ale dovedu si představit, že komunikace s aerolinkami nebude jednoduchá. Podle předchozích vyjádření bychom se měli dočkat ještě letos.

Povídání o EAN přímo od Deutsche Telekomu: