Řeknete nám něco o sobě? Odkud jste? Co jste studoval? Na co se specializujete?

Narodil jsem se v Ohiu, ale hodně jsme se stěhovali. Žil jsem v Savannahu, Georgii, na Aljašce, v Japonsku, Los Angeles a San Francisku. Nejdřív jsem studoval divadlo, pak umění. Miluji oboje. Kreslím komixy a obrazové scénáře, ale specializuji se na animace.

Co děláte v Googlu? Jenom doodly nebo i další grafiku?

V Googlu pracuji v „Doodle týmu“ jako doodler (to je opravdu název mojí pozice). Původně jsem nastoupil, abych dělal animátora, částečně protože umím animovat dost rychle, což je u doodlů důležité. V současnosti dělám pro doodle tým i ilustrace a nějaké psaní.

Byl jste někdy v České republice? Nebo jste s ní nějak spojený?

Mám české předky. Rodina mojí matky byla z České republiky. Byl jsem tu na návštěvě minulý rok a moc jsem si to užil. V Praze jsem strávil několik dní - to město je neskutečně krásné. Vždycky jsem se tam chtěl podívat, takže pro mě to byl takový splněný sen. Rád jsem pracoval na tomhle doodlu, bral jsem to jako součást prostředí, odkud pocházím.

Slyšel jste někdy o Cimrmanovi? A co jste si pomyslel, když vám tahle nabídka přišla do mailu?

Nikdy jsem o Cimrmanovi neslyšel, ale jak jsem o něm četl, zajímal mě čím dál víc. Líbí se mi, jak je celý ten mýtus vtipný a také naprostá oddanost Čechů k němu. Připomíná mi něco mezi Monty Pythony a Chuckem Norrisem. Miluji všechny ty historky o Cimrmanovi, čím víc jsem jich našel, tím víc chápu, proč takový hrdina vyvolává tolik emocí. Hned jsem si uvědomil, že jsem nikdy takový doodle nekreslil. Byla to výzva. Součást mýtu ohledně Cimrmana je, že nikdo neví, jak vypadá. Takže jak to chcete nakreslit? Měl jsem spoustu nápadů. Vybrat jeden nebylo lehké, ale jsem spokojený s tím, co jsme vytvořili.

Kde jste bral inspiraci pro tvorbu tohoto nebo i jiných doodlů? Procházíte si nějaké materiály nebo to funguje jinak?

Když s doodlem začínáme, dostaneme informace od lidí z Googlu ze země, kde se doodle objeví. Uděláme průzkum ohledně tématu a grafického stylu, který hodláme použít. V případě Cimrmana jsem hned věděl, že chci udělat něco, co bude vypadat jako objevený artefakt, něco, co by se hodilo do „jeho světa“. Studoval jsem spoustu materiálů z té doby - nákresů, druhů písma i stylů zdobných okrajů. Hodně mi pomohlo, když jsem si přes Google Mapy virtuálně prošel Cimrmanovo muzeum.

Na který doodle nebo jiný projekt v Googlu jste nejvíc hrdý? Měli jsme my v Čechách šanci něco z toho vidět?

Pracoval jsem na naší letošní herní sérii k olympiádě - Doodle ovocné hry. To byl zábavný a časově náročný projekt, na kterém tvrdě pracovala spousta lidí. Byl jsem moc spokojený s výsledkem, bavilo mě vymýšlet bláznivé sporty, které by ovoce mohlo hrát. Kromě toho jsem také vytvářel doodle na den, kdy byla objevena voda na Marsu. To byla opravdu výzva, měli jsem jenom pár hodin na vytvoření doodlu od začátku do konce. Bylo skvělé vidět, co jsme schopni vytvořit za tak krátkou dobu a jaké to mělo ohlasy. Práci na doodlech si užívám, je to zábava, ale i se něco naučíte. To je na téhle práci skvělé - uplatníte se jako umělci, dozvíte se o spoustě zajímavých věcí a zároveň děláte zábavnou práci, která snad někomu zlepší den.

Fotogalerie
11 fotografií

Vše o Google Doodle na Blesk.cz čtěte zde >>>