Ačkoli soubory na domovském portálu již nejsou přístupné, jejich šíření bude zřejmě obtížné zabránit, neboť se mezitím objevily i na dalších serverech, hlavně těch pirátských. Úřad pro kontrolu obchodu se zbraněmi při americkém ministerstvu zahraničí vyzval pětadvacetiletého amerického studenta Codyho Wilsona, který za vývojem tištěné zbraně nazvané Liberator (Osvoboditel) stojí, aby příslušné soubory odstranil z veřejně přístupného serveru.

Soubor bylo možné stáhnout po celém světě

Zdůvodnil to tím, že takovéto opatření je nutné zavést, dokud se neprokáže, že zveřejnění dat neporušilo americké zákony o vývozu zbraní do zahraničí. Soubory si totiž z oficiálního webu mohl stáhnout kdokoli i mimo území Spojených států. Museli jsme vyhovět,“ uvedl Wilson s tím, že obavy ministerstva zahraničí jsou neopodstatněné, neboť společnost Defense Distributed, která soubory ke stažení zveřejnila, byla ustavena tak, aby nepodléhala takovým omezením a kontrolám.

Pistole se skládá z šestnácti částí

Zásah úřadu nicméně přivítal, neboť to podle něj jen zdůrazní spor o to, zda je možné zastavit šíření zbraní vyrobených pomocí 3D tisku. Trojrozměrný tisk je proces, při kterém se z různých druhů plastických hmot vytvářejí 3D předměty. Tisk se uskutečňuje po vrstvách na základě programové předlohy. Zmíněná pistole se skládá z 16 částí, z nichž 15 lze vytisknout na 3D tiskárně. Střílí standardní náboje pro ruční palné zbraně a díky vyměnitelné hlavni je v ní použitelná munice různého kalibru.

Fotogalerie
3 fotografie