Některé české zpravodajské servery čelí dnes od rána útoku hackerů. Přetížení způsobuje nedostupnost stránek. Nefungují například iDnes.cz a iHned.cz. Servery o kyberútocích informovaly na svých facebookových stránkách.

Útoky začaly v 08:30

Weby začaly mít problémy okolo 08:30. „Podle prvních informací se zdá, že někdo napadl jejich servery,“ uvedl iHned.cz na svém facebookovém profilu. „Máme problém s databázemi,“ řekl Ondřeje Tolar z iDnes.cz. Výpadky trvaly 3 hodiny, šlo o největší útok v historii Česka.

Hackeři přetížili servery

Hackeři české zpravodajské servery napadli takzvaným DDoS (z anglického Denial od Service, což v překladu znamená odmítnutí služby) útokem, tedy nejběžnější hackerskou metodou. Znamená to, že zahltí servery takovým množstvím dotazů, které v podstatě znemožní chod počítačových serverů, na nichž webové stránky běží.

Blesk.cz jede bez problémů

Blesk.cz funkčnost zmiňovaných serverů vyzkoušel a většina z nich se na první pokus vůbec nenačetla. Na další třeba ano, ale články na nich nebyly přístupné. Blesk.cz se kyperútoku vyhnul. Výpadky měly i Novinky.cz nebo Lidovky.cz.