Občas si odpočinout od pracovních povinností, prohlédnout si internetové stránky a tak trochu provětrat hlavu je prý pro vyšší výkonnost velice prospěšné. Týká se to hlavně těch, kteří celý den zírají do počítače a vyplňují například excelové tabulky. Někdy je prostě potřeba vypnout a dobít baterky. Surfování po webu, je k tomu ideální.

Větší chuť do práce díky internetu

Psychicky si odpočinout na webu je prý dokonce efektivnější než soukromý telefonní hovor. Tyto překvapivé výsledky zveřejnili vědci ze Singapuru. Výzkum provedli na vzorku sta vysokoškolských studentů. Rozdělili je na tři skupiny. Přičemž jedna z nich odpočívala surfováním po webu. Poté jim zadali jednoduché krátké úkoly při práci s textem.

„Weboví flákači“ dosáhli překvapivě nejlepších výsledků. Byli produktivnější a efektivnější. Navíc byli prací méně znuděni a vyčerpáni. Do úkolů se pouštěli s větší chutí. Závěr výzkumu je jednoznačný: „Brouzdání po webu má důležitou regenerační funkci.“ „Lidé na Webu navštěvují oblíbené stránky, je to jako zajít si na kávu,“ tvrdí doktorka Vivien Lim z výzkumného týmu.

Jiné studie nesouhlasí

Mnoho výzkumů však tvrdí pravý opak. Americký vědec Nicholas Carr například v časopise The Atlantic publikoval článek „Is Google Making us Stupid? (Dělá z nás Google pitomce?). Je toho názoru, že jelikož jsou nám informace na internetu servírovány po malých kouscích, nejsme schopní po dlouhou dobu udržet pozornost.