Na 96. ročníku udílení Oscarů Cillian Murphy nejenže zazářil jako nejlepší herec, ale také přitáhl pozornost díky svému stylovému doplňku – broži, která měla zvláštní vztah k postavě, již na plátně ztvárnil. Tento 47letý herec, známý z Peaky Blinders, si na tuto slavnostní událost připnul speciálně vyrobený šperk, aby uctil památku J. Roberta Oppenheimera (†62), muže, který stál za vývojem atomové bomby.

Murphy se pro tuto příležitost oblékl do klasického smokingu s motýlkem jako mnoho dalších herců. Co jeho vzhled opravdu odlišovalo, byla elegantní zlatá brož od značky Sauvereign. Tento šperk z 18karátového zlata obsahoval osm vrstvených lichoběžníků, což byl design ve fyzice odkazující na návrh slavného a ničivého Oppenheimerova vynálezu.

„Jako by z jádra vyzařovaly světelné paprsky, připomíná tento motiv věčnosti slunce i oslepující záblesk krásy těsně před příchodem tmy,“ popsal šperk samotný autor, designér Voutilainen.

„Tajemný, působivý a harmonický – to byla slova, která jsem měl na mysli, když jsem si představoval šperk na míru pro Cilliana Murphyho a pro tuto konkrétní příležitost,“ řekl Bertrand Mak, zakladatel a hlavní tvůrce Sauvereignu.  „Tyto vlastnosti nejenže odkazují na samotného herce, ale věřím, že jsou aplikovatelné i na složitou postavu, kterou svým výkonem oživil,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Oppenheimer: Exkluzivní ukázka z filmu CinemArt, idh

Brož nejen zdobila Murphyho oblečení, ale možná mu i přinesla štěstí, protože film Oppenheimer získal sedm z třinácti nominací, na které byl tento večer nominován. Pro Cilliana to byla první nominace na Oscara a hned úspěch – odnesl si sošku za nejlepšího herce.

Fotogalerie
58 fotografií