Slavnostní atmosféra ještě před samotným předáváním prestižního filmového ocenění Oscar by se dala krájet. V okolí divadla Dolby Theatre v Los Angeles byl provoz omezen tak, aby příjezdy hvězd k červenému koberci nic neohrozilo, ani protestující, kteří usilují o zavedení příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Podle AP se však i přesto některé příjezdy hvězd notně opozdily, někdo dorazil klidně až o hodinu později. Večerem plným nadějných snímků zahraniční kinematografie provázel už počtvrté v řadě moderátor Jimmy Kimmel.

Oppenheimer versus Barbie

Celý 96. ročník předávání pozlacených sošek se nesl v duchu filmů Barbie a Oppenheimer. Tito dva velcí filmoví rivalové se společně utkali o většinu důležitých ocenění, přestože jde o zcela odlišné žánry. Do kin však loni vtrhli současně a to jim vydrželo až do včerejšího slavnostního večera, kde se tyto filmové trháky spolu utkaly.

Ze soutěžního klání nakonec vyšel jako vítěz zcela jasně Nolanův Oppenheimer s Oscary za nejlepší film, režii i herce v hlavní roli.

Komedie Barbie získala Oscara alespoň za jednu ze svých písní What Was I Made For? zpěvačky Billie Eilish (22).

Životopisné drama Oppenheimer režiséra Christophera Nolana potvrdilo očekávanou roli favorita na 96. ročníku předávání filmových cen americké Akademie filmového umění a věd, Oscarů. Celkem získal snímek sedm zlatých sošek, včetně ocenění nejlepší film minulého roku. Ocenění za nejlepší režii si odnesl režisér snímku Christopher Nolan a irský představitel hlavní role tvůrce jaderné bomby Cillian Murphy (47) si vysloužil ocenění za nejlepšího herce. Oscarem byla oceněna i vedlejší role Roberta Downeyho Jr. (58), jenž si ve snímku zahrál politika a podnikatele Lewise Strausse.

Trhák Oppenheimer tím proměnil více jak polovinu ze svých celkových 13 nominací, což byl celkově největší počet letošních nominací. 

„Chtě nechtě, my všichni žijeme ve světě Roberta Oppenheimera. Toto bych chtěl věnovat mírotvůrcům,“ zdůraznil vítězný herec Murphy v děkovací řeči.

Překvapení večera? Herečka Emma Stoneová

Za svou neobvyklou odvahu a notnou dávku nahoty při natáčení snímku Chudáčci byla oceněná v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli také Emma Stoneová (35) za ztvárnění mladé ženy Belly Baxterové, již vědec dr. Godwin přivedl zpět k životu. Ta se o presižní ocenění poprala v ostře sledovaném klání s Lily Gladstoneovou, která ztvárnila hlavní postavu ve snímku Zabijáci rozkvetlého měsíce. I tak se ale Gladstoneová stala vůbec první nominovanou herečkou s kořeny mezi domorodými americkými kmeny.

„Děkuji za tento životní dar, kterým je Bella Baxterová. Budu ti za to navždy vděčná,“ prohlásila dojatá Stoneová směrem k režisérovi snímku Lanthimosovi.

Snímek Chudáčci režiséra Giorgose Lanthimose do Oscarového souboje vstoupil celkem s 11 nominacemi. V těsném závěsu za ním v celkovém počtu nominací bylo historické drama Zabijáci rozkvetlého měsíce od režisérské legendy Martina Scorseseho (81) s deseti nominacemi. Nakonec ovšem bohužel neuspělo v žádné kategorii, a nezískalo tak ani jediného Oscara. Film zachycuje vraždění původních obyvatel státu Oklahoma na začátku 20. století.

Nejlepší zahraniční film

Cenu za nejlepší zahraniční film roku 2023 si odneslo britské historické drama Zóna zájmu z dílny režiséra Jonathana Glazera (58). Film zachycuje život rodiny velitele koncentračního tábora v Osvětimi. Mezi nominovanými porazil konkurenci bijáků ze Španělska, Německa, Itálie a Japonska.

„Náš film ukazuje, k čemu vede dehumanizace, v tom nejhorším smyslu,“ řekl Glazer. Neopomněl přitom konflikt na Blízkém východě.

Vedlejší role

Jako nejlepší herečka ve vedlejší roli byla oceněná Da’Vine Joy Randolphová (37) za roli ve filmu Zimní prázdniny, kde ztvárnila truchlící matku a školní kuchařku Mary Lambovou, jež tráví vánoční čas v univerzitním kampusu společně s osamělým profesorem a studentem.

Nejlepší původní scénář

Zlatou sošku za nejlepší původní scénář si ze slavnostního večera odnášel francouzský film Anatomie pádu režisérky Justine Trietové. Cenu za nejlepší scénář podle předlohy poté získal snímek Americká fikce.

Nejlepší animák

A rozdávala se prestižní zlatá ocenění i pro svět animovaného filmu. Oscara za nejlepší animovaný film získal fantaskní snímek Chlapec a volavka od japonského mistra žánru Hajaoa Mijazakiho (83). Tvůrce se však slavnostního předávání cen stejně jako v roce 2003, kdy si měl přebrat cenu za film Cesta do fantazie, nezúčastnil.

Nejlepší dokument a první Oscar v dějinách Ukrajiny

A pozadu v ocenění nezůstaly samozřejmě ani dokumenty. Oscara si ze slavnostního večera odnášel dokument 20 dní v Mariupolu režiséra Mstyslava Černova (39) ve spolupráci s agenturou AP a investigativním projektem Frontline americké stanice PBS.

Snímek reflektuje svědectví hrůz novináře AP během přibližně tří týdnů v ukrajinském přístavním městě, které bylo v první polovině roku 2022 obléháno Rusy. 

Snímek se stal vůbec prvním ukrajinským filmovým dílem, které si vysloužilo toto prestižní filmové ocenění. „Toto je první Oscar v dějinách Ukrajiny, jsem poctěn,“ řekl Černov v děkovací řeči.

„Pravděpodobně budu první režisér na tomto pódiu, který říká: ‚Přál bych si, abych tento film nikdy nenatočil, přál bych si, abych to mohl vyměnit za to, že Rusko nikdy nezaútočí na Ukrajinu‘,“ smutnil ukrajinský umělec.

Nejlepší vizuální efekty

A oceněny byly i pokrokové filmové efekty. Zlatou sošku za nejlepší vizuální efekty si letos vysloužil japonský film Godzilla.

Fotogalerie
136 fotografií