Kam až sahají hranice přípustné módy a kreativního vyjádření? To je jistě složitá otázka, podle některých byly nicméně na londýnském týdnu módy porušeny. Svůj podíl na tom má i topmodelka Irina Shayková.

Londýnská návrhářka a zpěvačka nigerijského původu Mowalola Ogunlesiová (28), známá také pouze jako Mowalola, totiž v rámci své přehlídky „naordinovala“ modelům a modelkám specifický make-up, který měl vypadat, jako by je někdo zmlátil. „Utíkáme od bolesti, a přitom bolest potřebujeme, abychom přežili,“ okomentovala svůj záměr na platformě X, dříve známé jako twitter. 

Mezi modelkami se objevila i Shayková, jejíž fotky s „dekorativním monoklem“ okamžitě obletěly svět. A ačkoli takový původní záměr jistě nebyl, podle někoho jde o glorifikaci násilí. „Konzultovali jste to s nějakými ženskými skupinami?“ ptají se například mnozí na sítích. „Proč oslavujete násilí na ženách? Znevažujete bolest žen, které ho zažily. Jste na sebe hrdá?“ nechápe další člověk.

„Dělat supermodelkám falešné monokly je naprosto trestuhodné. Je to urážka obětí domácího násilí, když jsou taková zranění před veřejností glamorizována,“ vyjádřila se zase lidskoprávní aktivistka Aisha Ali-Khanová. 

 

Video
Video se připravuje ...

5151739 .

Fotogalerie
109 fotografií