Tak jako v naší StarDance patří jeden večer tělesně postiženým v rámci nadačního večera pro Paraple, také u našich slovenských sousedů se rozhodli kromě tance vyzdvihnout i jiné lidské osudy.

Letošní ročník, který měl mimo jiné podpořit i myšlenku jinakosti, tančila mimo jiné i zrakově postižená sportovkyně Henrieta Farkašová. V březnu se pak na parketu v rámc speciálního vystoupení postavili i další lidé, kteří to nemají v životě lehké a musí jím protančit i přes překážky, které jim osud nastrkal do cesty. Jednou z takovou osobností byla i Monika Nováková.

Ta prokázala svou velkou sílu a statečnost, když jí diagnostikovali rakovinu děložního hrdla. A to i přes to, že na gynekologické prohlídky chodila pravidelně. I tak diagnóza přišla dost pozdě a navíc se léčba neobešla bez komplikací. „Chemoterapie mi vůbec nezabraly,” prozradila pro Topky.sk. Monika, která se ale nevzdávala. 

Podstupovala velmi náročnou a finančně nákladnou léčbu, na kterou jí pomáhala přispívat i veřejnost, včetně diváků Let's Dance. Jenže pak přišla další rána. „Už mám nádory i na mozku,” napsala Nováková na facebook s tím, že bylo nutné přejít k ozařování mozku, aby se nádory zmenšily a přestaly tlačit na nervová zakončení. 

„Nemůžu už ani chodit, jsem v nemocnici. Promiňte, ale nebudu zatím odpovídat na zprávy. Je to pro mě už velmi těžké,“ přiznala na sociální síti Monika, která musela smutně konstatovat, že zázraky se (alespoň tedy v jejím případě) nedějí.

A její slova se bohužel potvrdila, když v těchto dnech sdružení Nie rakovině oznámilo smutnou zprávu o jejím skonu. „Naša statečná, naše drahá Monika Nováková, odešla,” napsali na svůj profil o smrti Moniky, která se mimochodem nedávno stala také babičkou...

„Leť do světla, Moničko naša drahá – tam, kde už nic nebolí, kde nejsou lékaři, co si nevšimnou nádorů, kde nejsou pojišťovny, co neplatí léky. Tvoje smrt je němou výčitkou tohoto systému,“ stálo navíc ve smutném oznámení. 

Fotogalerie
19 fotografií