Písnička Dík za tvůj kus ráje tak nedostala šanci. „Oslovila jsem rádia, a dlouho se nic nedělo. Písničku nehrály...“ překvapivě zjistila Heidi.

„Do některých z nich jsem tedy zavolala a nestačila se divit. Bylo mi na rovinu řečeno, že od starých zpěvaček nové písničky nehrají,“ zůstala jako opařená Janků.

V repertoáru Heidi jsou především veselé a taneční rytmy a nová píseň i klip nejsou výjimkou. „Nechtěla jsem moc příběhový klip. Text písničky Dík za tvůj kus ráje je trochu romantický, hudba už zas tolik ne. Režisér Jakub Wehrenberg vymyslel, že budeme točit focení módního příběhu. Fotilo se a natáčelo nejen v ateliéru, ale i v kuchyni. V klipu samozřejmě nevařím, šlo jen o prostředí,“ prozradila zpěvačka a dodala, že ani tentokrát fanoušci nepřijdou o její sexy oblečení.

„Jenže ho jen tak neuvidí. Písničku můžu hrát jen na svých vystoupeních. Ale těch mám naštěstí hodně. Přestože novinku lidé slyší poprvé, evidentně se jim líbí,“ dodala spokojená Heidi Janků.

Rádia vydírají umělce

Politika v českých rádiích se od 90. let, kdy většina stanic chtěla hrát novinky z Česka i ze světa, radikálně změnila. „Na posluchače fungují osvědčené hity, a ty hrají rádia automaticky. V případě českých novinek je to složité,“ řekl Aha! hudební producent, který si nepřál být jmenován.

„Je několik možností, jak českou novinku do rádií dostat. Umělec ale musí zamířit za stanicemi, které takový typ hudby hrají,“ popisuje dále. „Při jednáních s rádii pak většinou slyší, že buď musí za hraní novinky zaplatit – v případě celoplošných stanic jde o cca 50 tisíc korun měsíčně, nebo chtějí, aby bez nároku na honorář a jen za režijní náklady vystupoval na akcích rádia,“ popsal producent běžnou praxi.

Problémy měl i Gott!

Problém s tím, aby rádia hrála jeho nové písničky, měl i Karel Gott (†80). „Programový ředitel jednoho rádia mu řekl, že lidé chtějí staré pecky, a proto mu novinky hrát nebudou. Pan Gott tehdy z jednání odcházel jako opařený,“ prozradil hudební producent, který nechtěl zveřejnit své jméno.

Video
Video se připravuje ...

Heidi Janků: Konečně našla chlapa svých představ! Šárka Stejskal, Elmer Carvalho

Fotogalerie
79 fotografií