Jaberiová dorazila v netradičním modelu na premiéru britského dramatu The Old Oak. Jednoduché černé šaty ze splývavého materiálu až na zem zdobil kontroverzní výstřih – kolem krku totiž modelce šaty ovázaly jakousi oprátku. Za róbou stála návrhářka Jila Saberová. 

Cílem šatů bylo upozornit na narůstající počet poprav oběšením v modelčině rodném Íránu. Podle skupiny Iran Human Rights se sídlem v Norsku bylo v zemi za posledních 18 dní vykonáno nejméně 90 poprav, čímž se květen stal „nejkrvavějším měsícem“ v zemi za posledních pět let. 

Kráska v šatech natočila i video, které se mezitím stalo virálem na sociálních sítích. Svůdně se v róbě vlní bez toho, aniž by řekla jediné slovo, a nakonec se objeví nápis STOP POPRAVÁM.

Zvláštní krok lidi rozdělil na dva tábory. Zatímco jedni tleskají modelčině iniciativě a jsou vděční, že k tématu přitáhla mezinárodní pozornost, jiní už tak nadšení nejsou.

V jejím činu vidí sexualizaci oprátky nebo ji viní z toho, že lidem neposkytla dostatek kontextu. „Je to jako trailer na 50 odstínů šedi, stěžují si v komentářích. Přece jen, pouhé svůdné vlnění s oprátkou na krku asi v Íránu nikoho nespasí. 

Video
Video se připravuje ...

Red carpet v Cannes: Sorry Bello, letos nejvíc zazářily dámy s šedinami. Profimedia

Fotogalerie
37 fotografií