Slovenský herec Vladimír Obšil patřil mezi herce, které si diváci zamilovali spíše ve vedlejších rolích, nežli aby pro sebe urvali hlavní party. „Jeho dynamické herectví se smyslem pro decentní karikaturu, ale i sugestivní ztvárnění postav, charakteristických svou upřímností a vírou v dobro, obohacovaly inscenace naší první divadelní scény přes 40 let,“ uvedl Divadelní ústav na svém profilu na facebooku nedlouho poté, co všemi slovenskými médii prošla smutná zpráva o skonu Obšila.

Bylo mu jenom 65 let, což je ještě relativně brzy, jenže bohužel se tento herec již delší dobu potýkal s nepříjemnými zdravotními problémy - trpěl Parkinsonovou chorobou. Ani to jej však nezastavilo a nadále se věnoval hraní, jelikož ho režiséři s ohledem na jeho handicap nadále obsazovali. Vážná nemoc se proto stala součástí nejen jeho osobního života, ale i života hereckého, a tak o ní dokázal hovořit na veřejnosti velice otevřeně.

Video
Video se připravuje ...

Miroslav Krobot ve filmu Muž se zaječíma ušima Bioscop

Obšil se původně narodil v českých Prachaticích, vyrůstal však na Slovensku, konkrétně v Bratislavě, kde také v roce 1981 absolvoval Vysokou školu múzických umění. Od té doby byl členem Činohry SND, kde ztvárnil nespočet rolí - z těch nejznámějších je třeba zmínit divadelní hry jako Sen noci svatojánské, Lakomec, Caligula či Portugália. A hrát se snažil až do posledních chvil. Přestože se naposledy objevil na plátnech kin v českém snímku Muž se zaječíma ušima z roku 2020, divadlo bylo stále jeho hlavní parketou... až do posledních chvil.

To bylo zřejmé i ze vzpomínek jeho přátel a kolegů z uměleckého prostředí, kteří sociální sítě záhy zavalili kondolencemi. Mezi nimi byl totiž k nalezení i příspěvek slovenské herečky Moniky Hilmerové (48), známé z českého seriálu Odznak Vysočina. Ta totiž sdílela společnou fotku s Obšilem z divadelního představení s popiskem: „Vladko můj milý, ještě před měsícem jsme spolu takhle hráli... Nemám slov, jenom smutek za tebou. Odpočívej v pokoji,“ vzkázala mu.

Fotogalerie
16 fotografií