Herec Robert Blake (†89), který v různých rolích vystupoval už od dětství, se na věčnost odebral 9. března 2023. Proslavil se zejména rolí policisty v seriálu Baretta ze 70. let minulého století či postavou psychopatického vraha ve snímku Chladnokrevně, což byla adaptace stejnojmenného a velmi úspěšného románu spisovatele Trumana Capoteho (†59). O jeho úmrtí informovaly zahraniční agentury s odvoláním na jeho neteř Noreen Austinovou, podle níž zemřel Blake v Los Angeles v kruhu rodiny.

Naposledy se Blake na filmovém plátně objevil v thrilleru Davida Lynche Lost Highway, který je o muži, jenž zabil svou manželku. Je to velká ironie, jelikož v roce 2002 byl i Blake obžalován z toho, že zastřelil svoji manželku Bonnie Lee Bakleyovou (†44). Údajně aby získal do péče jejich malou dceru. Podle obžaloby o zavraždění své manželky prosil i jiné lidi. Blake však vždy trval na tom, že je nevinný a v několika rozhovorech pro média dával najevo, jak je naštvaný na policisty, kteří jeho případ vyšetřovali, a jak ho to přivedlo na mizinu.

Video
Odemknout video

Skutečný osud Bobby Ewinga. Vraždy a nemoci mu vzaly jeho nejbližší Videohub

U soudu se o jeho manželce mluvilo jako o podvodnici posedlé celebritami, která Blakea vlákala do manželství tím, že otěhotněla. Než se v roce 1999 seznámila s hercem, jenž měl „na triku" jeden Zlatý globus, byla devětkrát vdaná a vydělávala si tak, že si pod různými identitami zadávala inzeráty v časopisech a přesvědčovala muže, aby jí posílali peníze. Na konci ostře sledovaného tříměsíčního procesu byl herec sice osvobozen, v listopadu 2005 ovšem soudce Blakeovi v souvislosti se smrtí Bakleyové nařídil, aby jejím dětem vyplatil 30 milionů dolarů (671 milionů korun).

Proti tomuto rozhodnutí se sice pokoušel odvolat, ale neúspěšně. Podařilo se mu sice výši částky snížit na 15 milionů dolarů (necelých 336 milionů korun), přesto však musel vyhlásit bankrot. Výsledky soudů média přirovnávala k případu bývalé hvězdy amerického fotbalu O. J. Simpsona (75), který byl v roce 1994 zproštěn viny v souvislosti s vraždou bývalé manželky a jejího známého. Stejně jako Blake byl i on později během civilního procesu soudcem za smrt těchto lidí shledán zodpovědným. Pro oba to v podstatě znamenalo konec dobré pověsti...

Fotogalerie
26 fotografií