Herečka má výbornou průpravu z desítek rolí nejrůznějších žánrů. "Vždycky mě přitahovaly psychicky i fyzicky náročné role," řekla jednou. Sama vyrostla s dobrodružnými akčními filmy, jako byla Honba za diamantem nebo snímky s dobrodruhem Indiana Jonesem.

Jak se dcera prominentního britského advokáta Olivera Blunta a Joanny, učitelky angličtiny a bývalé herečky, dostala k hraní? "Na internátní škole Hurtwood House, kde jsem studovala, byla výborná dramatická fakulta. A tak, aniž bych to někdy plánovala, jsem začala hrát. Tím jsem se také nadobro zbavila koktavosti, kterou jsem jako dítě dost trpěla."

Pak se s jednou školní hrou dostala na festival filmů do Edinburghu, kde si jí všiml agent, který ji v 19 letech poslal na konkurz válečného dramatu Královna bojovnice (2003). Rok nato se zalíbila v lesbickém thrilleru Moje léto lásky oscarové Susan Sarandonové, která si prosadila Emily do australského dramatu Neodolatelný. V roce 2006 jí ještě režisér David Frankel dal roli v povedené komedii Ďábel nosí Pradu, kde se spřátelila s Meryl Streepovou.

Od té doby prakticky neexistuje film, v němž by se talentovaná Britka neobjevila vedle některé z hollywoodských jedniček. V roce 2010 účinkovala s Anthonym Hopkinsem třeba v thrilleru Vlkodlak, v roce 2016 se objevila v hlavní roli filmu Dívka ve vlaku podle britské spisovatelky Pauly Hawkinsové a o dva roky později zaujala i ve fantasy Mary Poppins se vrací. "Zpěv i tanec miluji, proto byla pro mě tato role velkou hereckou výzvou. Její poslání je navíc i pro dnešek stále velice aktuální. Kouzelná chůva se vrací, aby v těžké době pomohla znovu nalézt ztracenou radost, lásku a štěstí. A je snad něco lepšího než mít možnost toto vše vracet do života v dnešním složitém světě? Jak ráda bych jejím kouzlem dala všechno do pořádku právě teď...," řekla k tomu později.

Bluntová, která získala v srpnu 2015 americké občanství, je vdaná za amerického herce Johna Krasinského, se kterým má dvě dcery.

Video
Video se připravuje ...

Přežijete, jen když budete potichu. Horor Tiché místo příchází s druhým dílem Cinemart

Fotogalerie
27 fotografií