Kawānanakoaová zemřela ve svém domě v Honolulu. „Na Abigail se bude vzpomínat pro její lásku k Havaji a jejím obyvatelům,“ uvedla její manželka Veronica Gailová Kawānanakoaová, která byla „princezně“ po boku i v posledních hodinách života.

Kawānanakoaovou, která se narodila v Honolulu v roce 1926, s původní havajskou královskou rodinou pojilo manželství její babičky s princem Davidem Kawānanakoaem, který byl v pořadí třetím následníkem trůnu v roce 1893, kdy havajskou monarchii svrhli američtí podnikatelé.

Většinu svého bohatství Kawānanakoaová získala po svém irském pradědovi, který na ostrovech vlastnil cukrové plantáže. Kawānanakoaová finance využívala především k podpoře rodilých Havajanů a údržbě paláce Iolani, který býval sídlem královské rodiny. V roce 2021 založila nadaci se základním jměním 100 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč), která má Havajany podporovat i po její smrti.

Její přínos ocenili i politici zastupující stát Havaj ve Washingtonu. Na její počest vlály v neděli na těchto tichomořských ostrovech vlajky půl žerdi.

 

Video
Video se připravuje ...

Nejhorší chvíle britské královské rodiny odhaluje pátá řada Koruny! Netflix, idh

Fotogalerie
1 fotografie