Mercedes Wedaaová, jedna z bývalých hospodyň Jeffa Bezose, jej žene k soudu. V dokumentech, které získal web TMZ, žena nařkla někdejšího nejbohatšího člověka planety z otřesného chování ke svým zaměstnancům. Bezos měl údajně s ní i dalšími zaměstnanci v domácnosti hispánského původu zacházet o poznání hůře, než s jejich bílými kolegy. Hispánce měl pravidelně zasypávat urážkami a měl být dokonce až agresivní, zatímco k bělochům byl naopak uctivý a zdvořilý. 

Nekonečné šichty a žádný odpočinek

Wedaaová do služeb zakladatele Amazonu nastoupila v roce 2019 a pracovala v jeho sídle v Seattlu. Často prý musela pracovat 10 až 14 hodin denně, a pokud byla rodina na pozemku, nesměla si odpočinout. 

Údajně prý nesměla vstoupit do domu, pokud aktivně neuklízela. To ale značně znepříjemnilo používání toalety... Podle dokumentů byli Wedaaová a další členové uklízecího personálu „donuceni vylézt ven oknem prádelny. Pak běželi po cestě do strojovny, přes strojovnu a dolů do koupelny.“ To je zajisté v případě akutní potřeby pěkně nepříjemné. Wedaaová nyní požaduje odškodné od Bezose a dvou společností, které spravují jeho nemovitosti.

Bezos všechno popírá

Jak se ovšem dalo čekat, Bezos povolal „do zbraně“ zkušený právní tým a ten už nyní usilovně pracuje na tom, aby žalobu uklízečky rozcupoval. „Vyšetřovali jsme obvinění, ale postrádají opodstatnění. Paní Wedaaová vydělávala více než sto tisíc dolarů ročně (přes 2,5 milionu korun, pozn. red.) a byla hlavní hospodyní. Byla zodpovědná za vlastní přestávky a pauzy na jídlo. Ona i další členové personálu měli k dispozici několik koupelen a toalet,“ uvedl pro TMZ právník Harry Korrell. 

Žaloba z pomsty?

Wedaaová byla prý navíc propuštěna z důvodu nedostatečného pracovního výkonu. Původně požadovala více než 9 milionů dolarů odstupného, a když společnost odmítla, rozhodla se podle právníka podat tuto žalobu. 

Video
Video se připravuje ...

Nejdražší rozvody v historii: Kolik stojí, když miliardářům krachne manželství? 

Bezosově týmu dávají za pravdu i nejmenované zdroje TMZ z blízkého okolí domácnosti. Podle nich byla hospodyně za propuštění štědře kompenzovaná a pracovala převážně bez dozoru, takže si mohla kdykoli odskočit. Alespoň jeden z jejích nadřízených měl být navíc také Hispánec, a o rasismu proto prý nemůže být řeč. V neprospěch Wedaaové tak trochu hraje i fakt, že její dcera nadále u údajného kruťase a agresora pracuje. 

Fotogalerie
85 fotografií