Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pandemie udělala z nejbohatších ještě bohatší. Za co teď utrácí miliardáři Musk či Bezos?

Autor: DH - 
27. února 2022
05:45

Celosvětová pandemie koronaviru zdá se nebyla pro všechny takovým utrpením, jak se může na první pohled zdát. Například deset nejbohatších lidí této planety více než zdvojnásobilo svůj dosavadní majetek a díky tomu si teď mohou začít pořádně užívat.

Auta, drahé ekologické jachty, luxusní sídla v centrech těch nejvybranějších velkoměst nebo lety do vesmíru. Za tohle všechny teď nejbohatší lidé této planety utrácejí své úspory, které většině z nich pandemie koronaviru ještě zdvojnásobila. Cestovní ruch a pravidla se teď začala uvolňovat a oni mohou konečně utrácet.

Prvních deset nejbohatších lidí planety během pandemie zvedlo své celkové jmění z 700 miliard dolarů na 1,5 bilionu dolarů, tedy více než dvojnásobně. Průměrně pak jejich majetek rostl tempem 1,3 miliard dolarů, v přepočtu 24 miliard korun za den. Lidé jako Jeff Bezos, Elon Musk či Mark Zuckerberg tak na covidu pořádně vydělali.

Drahá auta

Zářným příkladem toho, jak bohatí v současné době utrácejí své peníze, budiž třeba asi nejluxusnější automobilka světa Rolls-Royce. Ta totiž za rok 2021 zaznamenala nejvyšší prodeje ve své 117 let dlouhé historii. A stejně na tom bylo třeba i britské Bentley, další značka prodávající auta za miliony korun.

„Mnoho lidí bylo svědky toho, jak z jejich komunity odcházejí lidé na covid, a to je patrně přimělo k tomu utrácet, protože si uvědomili, že život je krátký. Pandemie pomohla tomu, aby utráceli za hezké věci. Luxusní byznys zkrátka celosvětově stoupá,“ uvedl například generální ředitel Rolls-Royce Torsten Muller-Otvos, který se svojí firmou v minulém roce prodal třeba i speciální model Boat-Tail s cenovkou 20 milionů liber, tedy v přepočtu přibližně 600 milionů korun.

Ekologická mořeplavba

Mimo drahých sportovních a luxusních aut pak miliardáři z celého světa nyní utrácí za jachty. Novým trendem v tomto odvětví jsou totiž takzvané „eko“ jachty, které nespotřebovávají tolik paliva a více se zaměřují na využívání obnovitelných zdrojů. Taková superjachta ovšem stojí v průměru o 15 procent více než „běžná“, což ale patrně nikomu nevadí.

Miliardář a stále ještě nejbohatší muž této planety Jeff Bezos si například objednal třístěžňovou superplachetnici, která má hodnotu 500 milionů dolarů, tedy více než 12 miliard korun. Další miliardáři pak sází na využívaní plynu jako pohonu nebo hybridní jachty.

Lety do vesmíru

Další oblíbenou kratochvílí těch nejbohatších z bohatých jsou pochopitelně také luxusní dovolené a nevšední zážitky, které si běžný smrtelník nemůže nikdy dovolit. Miliardáři v současné době ve velkém skupují apartmány na blízkém východě, v Asii nebo v luxusních lyžařských střediscích. Velkým trhákem jsou ale také komerční lety do vesmíru se společností Virgin Atlantic, kterou vlastní Američan Richard Branson.

První komerční lety by se měly konat už na konci příštího roku s tím, že cena jedné letenky se nyní pohybuje na hranici 450 tisíc dolarů, v přepočtu tedy bezmála 10 milionů korun a v uplynulém roce si ji zakoupilo 700 klientů. Mezi lety 2005 až 2014 přitom letenka stála přibližně o 6 milionů méně a během devíti let si ji koupilo jen asi 600 zákazníků.

Světově také vzrostl zájem o zájezdy na míru, které organizují různé společnosti po celém světě. „Cestovatelé měli dva roky na to, aby snili o tom, kam chtějí jet a plánují větší a marnotratnější výlety. Dostáváme řadu žádostí na poslední chvíli s dodacími lhůtami kolem jednoho týdne,“ uvedl pro web DailyMail Geoffrey Kent, který je zakladatelem luxusní cestovní kanceláře Times.

NFT

Trendem poslední doby se pak mezi miliardáři staly takzvané NFT, tedy digitální aktiva, povětšinou různé obrázky, zašifrované s podpisem jejich tvůrce. Ty nejcennější vytvořili slavní umělci či hudebníci a jedná se o jedinečná díla s obrovskou investiční hodnotou i potenciálem.

NFT jsou svým zpracováním velice podobná kryptoměnám a mohou znázorňovat třeba krátká videa, obrázky či takzvané GIFy. Za minulý rok se těchto digitálních uměleckých děl prodalo obrovské množství za neuvěřitelně vysoké částky. V březnu loňského roku se například prodala koláž amerického umělce Beeplea za 69,3 milionů dolarů, tedy v přepočtu za 1,5 miliardy korun. Jednalo se přitom o soubor ve formátu JPG.

 

Uživatel_5568738 ( 27. února 2022 12:01 )

A z chudých žebráky, že Babiš...

zkzkz ( 27. února 2022 11:03 )

Proto ten covid byl.

Zobrazit celou diskusi