Na základě dohody bude stažena občanskoprávní žaloba rodiny proti Baldwinovi a dalším osobám. Od ledna bude také obnoveno natáčení westernu, a to s původními hlavními aktéry, uvedl v prohlášení manžel kameramanky Matthew Hutchins. "Nemám zájem pouštět se do obviňování nebo přisuzování viny (producentům nebo panu Baldwinovi)," dodal tento právník, který se na základě dohody stane výkonným producentem filmu. "Všichni jsme přesvědčeni, že smrt Halyny byla strašná nehoda," uvedl.

Natáčení nízkorozpočtového filmu se odehrávalo na ranči Bonanza Creek u Santa Fe v Novém Mexiku. Baldwin při něm 21. října loňského roku vystřelil ze zbraně, v níž byl ostrý náboj. Předtím mu však bylo sděleno, že zbraň není nebezpečná. Dvaačtyřicetiletá kameramanka Hutchinsová přišla o život a 48letý režisér Joel Souza utrpěl zranění ramene.

Baldwin a další osoby by mohli být kvůli smrti kameramanky obviněni z trestného činu, uvedla v září prokuratura v Novém Mexiku. Vyšetřovatelé se zaměřili na zjišťování toho, kdo s pistolí, z níž Baldwin střílel, manipuloval.

Prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová v reakci na navrhované urovnání občanskoprávní žaloby dnes uvedla, že budou vznesena obvinění podle zákonů Nového Mexika, pokud to bude plynout z důkazů. "Nikdo nestojí nad zákonem," napsala.

Baldwin odmítl, že by nesl odpovědnost za smrt Hutchinsové, a uvedl, že ostré náboje se vůbec neměly dostat do zbraně. "Jsme vděční všem, kteří přispěli k vyřešení této tragické a bolestivé situace," uvedl v prohlášení k urovnání sporu jeho právník Luke Nikas.

V únorové žalobě kameramančiny rodiny se uvádí, že Baldwin nese "značnou část odpovědnosti" za smrt Hutchinsové, protože měl zkontrolovat, zda zbraň neobsahuje ostré náboje, neměl s ní mířit na člověka a neměl stisknout spoušť. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dospěl k závěru, že Baldwin musel stisknout spoušť, respektive, že zbraň použitá při výstřelu - revolver Colt ráže .45 Long Colt - "nemohla vystřelit bez stisknutí spouště".

Video
Video se připravuje ...

Jak došlo k výstřelu Aleca Baldwina? Podívejte se na animaci nehody! Reuters

Fotogalerie
51 fotografií