Do dějin kinematografie se zapsal díky filmu, který bořil veškerá tehdejší tabu. Dal pak vzniknout několika dalším snímkům, co se kontroverze nebály, aby se pak stáhnul z veřejnosti a v klidu dožil. Just Jaeckin (†82), režisér erotické klasiky Emmanuelle, nyní zemřel. Naposledy vydechl v úterý 6. září, podle dostupných informací prý po dlouhé nemoci. „Na věčnost se odebral obklopený svými milujícími, svou ženou Anne, sochařkou, a dcerou Julií, fotografkou,“ citoval oficiální prohlášení jeho agenta francouzský deník TF1 info.

Just Jaeckin se narodil ve francouzském městě Vichy během 2. světové války, ale prvních pět let života strávil s rodiči v Anglii, odkud pocházela jeho maminka. Jeho otec byl zase Holanďan. Po válce se vrátil do Francie, kde studoval umění a fotografii. Fotografování se pro něj stalo takovou posedlostí, že se mu dokonce věnoval i během povinné vojenské služby. Záhy se pak jeho snímky objevily v takových módních časopisech, jako je Vogue, Elle či Harper´s Bazaar.

Přestože ještě na začátku šedesátých let pracoval jako umělecký ředitel v Paris Match, což by v té době oblíbený bulvární týdeník, táhlo ho to spíše k filmu. V roce 1974 pak debutoval s právě slavnou Emmanuelle. Snímek inspirovaný románem Emmanuelle Arsanové, vydaným v roce 1959, jenž vypráví sexuální dobrodružství mladé Francouzky v Thajsku, kam přijela za svým manželem diplomatem, se dočkal až nečekané popularity - a z herečky Sylvie Kristelové (†60) udělal ze dne na den hvězdu.

Posléze vznikla celá řada dalších podobně laděných filmů, ale Jaeckin už žádný z nich nerežíroval. Tvořil vlastní lechtivé snímky, například Příhody dívky O s Corinne Cléryovou (72) v hlavní roli, jenž byl ve Velké Británii až do roku 2000 zakázán. V roce 1981 natočil erotické drama Milenec Lady Chatterleyové - opět se Sylvií Kristelovou. Film získal širokou publicitu díky svému explicitnímu obsahu, ale získal špatné recenze a byl jen mírným komerčním úspěchem. Jeho posledním filmem bylo pak akční dobrodružné fantasy Gwendoline z roku 1984.

Fotogalerie
26 fotografií