S režisérem Dušanem Kleinem mluvil herec Viktor Preiss, jenž byl během vánočních svátků k vidění na televizních obrazovkách (mimo jiné) v oblíbené pohádce S čerty nejsou žerty, naposledy před dvěma lety. Tehdy mu totiž přál k osmdesátinám. V kontaktu ale byli i tak. „Nelitoval času, aby mi zatelefonoval, a poděkoval mi za vzpomínku v dokumentu režiséra Miloše Šmídmajera. Víte, vzpomínat na žijícího člověka je pochopitelně radostnější, než je tomu naopak… I když ve vzpomínkách ten dotyčný ožívá,“ posteskl si Preiss pro ČT24 v den, kdy se národ dozvěděl o skonu této výrazné osobnosti české kinematografie.

Na slavného režiséra, jenž dal vzniknout dnes již legendárním Básníkům, vzpomínal jako na člověka, který s herci jednal vždy neskutečně laskavě, byť mu mnohdy nebylo rozumět přes jeho dýmku, a jako na muže, co měl rád film, herce a humor. „Dokázal pochopit i tolerovat takový projev herecké radosti, jako když jsme tenkrát na konci natáčení Andělských očí hodili Dušana do noční Berounky, tak jak byl. Stačil ještě vyndat z úst jednu ze svých drahocenných dýmek,“ pousmál se Preiss, jenž se svými hereckými kolegy, jimiž mu v téhle komedii byl například Josef Abrhám (82), Pavel Zedníček (72), Pavel Kříž (60) a Jiří Lábus (71), připravil režisérovi hodně krušné chvíle.

VIDEO: Vážení přátelé, ano. Hořká komedie je nejlepším filmem Dušana Kleina

A ne jednou! „Doufám, že mi už odpustil, že jsem v televizi, v přímém přenosu Pátera Knoxe popletl, do které dekorace jsem měl přeběhnout, a trochu jsem zabloudil. Já jsem tenkrát ten děj detektivky málem posunul o několik obrazů dál. Nakonec jsme se tomu ale zasmáli,“ vzpomínal Preiss, jenž se s Kleinem sblížil v sedmdesátých letech, v době, kdy s ním jeho žena, herečka Jana Preissová (73), natáčela detektivku v severních Čechách.

„Dodnes mrzí, že mi nebylo kvůli povinnostem v divadle umožněno hrát ve dvou jeho ikonických filmech. Dneska už to můžu prozradit, byli to Dobří holubi se vracejí a Vážení přátelé, ano.“
Fotogalerie
42 fotografií