Šmídmajer v roce 2004 produkoval film Jak básníci neztrácejí naději a v roce 2016 Jak básníci čekají na zázrak. S Kleinem jej pojil přátelský vztah.

„Ještě o Vánocích jsme si telefonovali, osobně jsem se viděli naposledy loni v létě. Slíbil jsem mu přinést knížku Tajemství filmové řeči, ale tu už jsem mu dát nestihl. Když jsem tu smutnou zprávu dával na vědomí několika lidem, začaly mi hned chodit nevěřícné zprávy. Paní produkční Dufková to vystihla přesně. Napsala: Básníci přeci neumíraji,“ smutní Šmídmajer.

„Dušan byl skvělý režisér, uměl všechno vyřešit s nadhledem, byl to prostě laskavý člověk. Naštěstí tu po sobě zanechal mnoho filmů,“ dodává producent, který Kleina připomíná i jako režiséra filmu Svatba na bitevním poli nebo tvůrce seriálů Hříchy pro pátera Knoxe. Dříve režíroval i nekonečný seriál Ulice.

Z další Kleinovy tvorby si diváci vzpomenou také na trpkou satiru Dobří holubi se vracejí, v hlavní roli s Milanem Kňažkem. Děj se odehrával v protialkoholním ústavu, poslední roli tu ztvárnil Vladimír Menšík (†58). A dále na půvabné filmové zpracování novely Bohumila Hrabala Andělské oči, korupčnickou retrokomedii Konto separato či úsměvně ironický příběh Vážení přátelé, ano. Laskavý a inteligentní humor si Klein uchovával navzdory své otřesné zkušenosti židovského dítěte za nacismu: patřil k dětem, které přežily Terezín.

Známý režisér se narodil 27. června 1939 ve slovenských Michalovcích jako Julius, před hrozbou transportů se s rodiči i dvěma staršími bratry skrýval v jednom statku v Nízkých Tatrách. Po půl roce otec našel kontakt na katolický klášter pro sirotky v Bratislavě, kde je tamní farář ukryl pod jménem Ružiakovi. Bratři Kleinovi dostali jejich doklady a z Julia se stal Dušan. Toto jméno si pak ponechal.

VIDEO: Premiéra Básníků 6: Dušan Klein chtěl ještě sedmý díl!

Video
Video se připravuje ...

Premiéra Básníků 6: Dušan Klein chce ještě sedmý díl! Hana Höschlová, Tomáš Sovinsky

Fotogalerie
56 fotografií