Brendan Fraser platil ve své době za skutečnou ikonu. Jeho kariéru vystřelila do nebeských výšin filmová série komediálně-akčních snímků Mumie, díky čemuž záhy patřil mezi nejžádanější herce Hollywoodu. Kromě toho zazářil i v komediích Smlouva s ďáblem, Král džungle nebo Dožeň, co se dá!. Náhle se však z filmového světa vytratil. Podle jeho slov za to mohla častá zranění při natáčení, protože většinu nebezpečných scén dělal sám. Pravda byla někde trochu jinde: v roce 2003, dlouho před aférou „me too“, totiž obvinil bývalého šéfa Hollywoodské asociace zahraničních novinářů Philipa Berka (89) ze sexuálního napadení... a to mu zavřelo cestu k filmu. Protože nemlčel a veřejně si stěžoval, ocitl se na takzvané černé listině.

Momentálně ale hlásí velkolepý návrat. Skvělým recenzím se těší jeho výkon v dramatu The Whale, v němž si Fraser zahrál extrémně obézního učitele literatury Charlieho. Pro tento účel musel na sobě nosit několik kilogramů vážící oblek, díky čemuž získal postavu na hony vzdálenou té jeho skutečné. Ve filmu jeho hrdina řeší také komplikovaný vztah s dcerou Ellie v podání hvězdy seriálu Stranger Things Sadie Sinkové (20), kterou neviděl od té doby, co opustil svou rodinu. „Je to největší výzva mé herecké kariéry. Charlie je ten nejheroičtější muž, jakého jsem kdy hrál, protože má superschopnost dostat z lidí to nejlepší. V tom celém procesu je on sám na své vlastní cestě za spásou,“ nechal se slyšet Brendan pro magazín Deadline.

Video
Video se připravuje ...

Sadie Sink se proslavila díky roli Max v seriálu Stranger Things Netflix, idh

Film, který natočil oscarový režisér Darren Aronofsky (53), měl svou premiéru o víkendu na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách - a byl to obrovský sukces. Po skončení promítání sklidil umělec šestiminutový aplaus vestoje, tedy takzvané „standing ovation“, což bylo pro Brandona podle všeho psychicky velmi náročným okamžikem. Když se ozval potlesk, seděl nenápadně na svém místě, než byl vyzván, aby povstal a připojil se k ostatním klanějícím se hercům. A i když se snažil z místa odejít, ohlušující potlesk nebral konce. A v tu chvíli se herec neudržel a dojetím se přede všemi rozplakal...

Svůj obdiv mu pak na sociálních sítích vyjádřil i herec Dwayne Johnson (50), jenž si s ním, ještě pod svou wrestlerskou přezdívkou The Rock, zahrál v druhém dílu Mumie. „Jsem fakt šťastný, když vidím tyhle krásné ovace pro Brendana. Podporoval mě při natáčení Mumie se vrací, v mé docela první roli, která nakopla moji hollywoodskou kariéru. Fandím všem tvým úspěchům, brácho,“ vzkázal mu skrze twitter. Kromě toho má Fraser důvodů k radosti hned několik: už teď se prý šušká, že by herci neměla za jeho strhující výkon ujít nominace na Oscara... ne-li rovnou soška „zlatého naháče“!

Fotogalerie
52 fotografií