Obsah filmu Velryba (The Whale)

Lidé jsou úžasní. Tento nakažlivý optimismus je superschopností Charlieho. Vidí v lidech jen dobro a v nás tak probouzí empatii. Téměř tří set kilový osamělý učitel, ztvárněný miláčkem publika Brendanem Fraserem, se snaží najít cestu zpět ke své dceři Ellie (Sadie Sink). Pod tíhou vlastních traumat se jen složitě vyrovnává s minulostí, uzavřel se ve svém bytě, stresové situace řeší přejídáním, ale na půdorysu svého třípokojového bytu je majákem dobra pro sebe i své okolí.

Obsazení filmu Velryba (The Whale)

Herci Postavy
Brendan Fraser Charlie, obézní a samotářský učitel angličtiny
Sadie Sink Ellie, Charlieho odcizená dospívající dcera
Hong Chau Liz, nejlepší přítelkyně Charlieho a zdravotní sestra
Ty Simpkins Thomas, křesťanský misionář
Samantha Morton Mary, bývalá manželka Charlieho a matka Ellie
Sathya Sridharan Dan, muž rozvážející pizzu

Brendan Fraser - Charlie

anadsko-americký herec se narodil 3. prosince 1968. V roce 1990 absolvoval Cornish College of the Arts a debutoval ve filmu Dogfight (1991). V roce 1992 Fraser prorazil v komedii Encino Man a v dramatu Školní kravata.

Dále na sebe upozornil hlavní rolí ve filmu George z džungle (1997) a stal se hvězdou rolí Ricka O'Connella v trilogii Mumie (1999-2008). Od konce roku 2000 do poloviny roku 2010 se Fraserova filmová práce zpomalila kvůli různým zdravotním problémům a následkům údajného sexuálního napadení ze strany Philipa Berka, tehdejšího prezidenta Hollywoodské asociace zahraničního tisku, z roku 2003.

Do televize vstoupil rolemi v dramatu The Affair (2016-2017) stanice Showtime, seriálu Trust (2018) stanice FX a seriálu HBO Max Doom Patrol (2019-2023). Fraserovu filmovou kariéru oživilo účinkování v autorských filmech, například ve snímku Darrena Aronofského Velryba (2022). Za hlavní roli v něm získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon a stal se tak prvním kanadským vítězem.

Sadie Sink - Ellie

Americká herečka narozená 16. dubna 2002 v Brenhamu v Texasu. Je známá především díky roli Maxine "Max" Mayfieldové v seriálu Stranger Things od Netflixu.

Sink začala svou hereckou kariéru v roce 2013, kdy se objevila v broadwayské inscenaci Annie. Objevila se také v několika filmech, například ve Skleněném zámku a Eli. Sink získala za své herectví několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award za roli v seriálu Stranger Things.

Je také tanečnicí a trénuje balet, step a jazz. Sink se zapojila do různých charitativních akcí, včetně charitativní akce WE Day a Aliance proti šikaně. Je zastánkyní osvěty v oblasti duševního zdraví a otevřeně hovoří o svých vlastních bojích s úzkostí. Sink se chystá hrát v připravovaném filmu Dear Zoe, kde ztvární hlavní roli Tess. Byla chválena za svůj jedinečný smysl pro styl a objevila se v několika módních časopisech, včetně Teen Vogue a InStyle.

Hong Chau - Liz

Narodila se 25. června 1979 v Thajsku. Je herečkou a spisovatelkou, známou z filmů Velryba (2022), Menu (2022) nebo Zmenšování (2017).

Za svůj výkon v tomto filmu byla nominována na Zlatý glóbus za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli - film, Screen Actors Guild Award za vynikající ženský herecký výkon ve vedlejší roli a několik dalších cen pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Před filmem Downsizing se objevila v americkém televizním seriálu Treme (2010-2013) a ve filmu Inherent Vice (2014).

V roce 2018 se objevila jako hostující hvězda v několika televizních seriálech. Chau, jejíž tradiční vietnamské jméno zní Hồng Châu, se narodila vietnamským rodičům, kteří po útěku z Vietnamu na konci 70. let žili v uprchlickém táboře v Thajsku.

Vietnamská katolická církev v New Orleans v Louisianě zařídila, aby rodina sponzorovala Chau a její rodinu. Poté, co vyrostla v New Orleans, vystudovala filmová studia na Bostonské univerzitě a věnovala se herecké kariéře.

Ty Simpkins - Thomas

Narodil se 6. srpna 2001 v New Yorku. Ty hraje od svých tří týdnů. Mladý herec ztvárnil řadu fanoušky oblíbených postav. Jeho doménou jsou psychologická dramata, sci-fi a filmy o superhrdinech. Například "Iron Man 3" a "Jurský svět". Jeho jméno se výrazně objevilo po velkolepém snímku "Avengers: Endgame" (2019).

Hlasově se podílel i na videohrách, například "Lego Jurassic World" a "Lego Marvel's Avengers". V roce 2023 se v kinech objevil ve filmech Převýchova Molly Singerové jako Elliot nebo ve filmu Insidious: Strach z temnoty jako Dalton Lambert.

Samantha Morton - Mary

Narodila se 13. května 1977 ve čtvrti Clifton v Nottinghamu. Je anglická herečka a režisérka známá svou prací v nezávislé kinematografii.

Je držitelkou mnoha ocenění, včetně ceny BAFTA a Zlatého glóbu, a také dvou nominací na Oscara, Primetime Emmy Award a Screen Actors Guild Award. Samantha Mortonová se etablovala jako jedna z nejlepších hereček své generace a získala nominace na Oscara za role ve filmu Woodyho Allena Sladký ničema (1999) a ve filmu Jima Sheridana V Americe (2002).

Má předpoklady stát se jednou z hlavních představitelek kinematografie tohoto století. Zahrála si postavy ve filmech Fantastická zvířata a kde je najít (2016), nebo Velryba (2022), a také v televizních seriálech, jako jsou Poslední panteři (2015), Rillington Place (2016), Harlots (2017-2019), The Walking Dead (2019-2020) a Hadí královna (2022-dosud).

Velryba (The Whale) - podrobné informace o filmu

Velryba je americké psychologické drama z roku 2022, které natočil režisér Darren Aronofsky podle stejnojmenné divadelní hry Samuela D. Huntera z roku 2012. Ve filmu hrají Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Ty Simpkins a Samantha Morton. Děj sleduje samotářského, morbidně obézního učitele angličtiny, který se snaží obnovit svůj vztah s dospívající dcerou.

Film Velryba měl premiéru na 79. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách 4. září 2022 a 9. prosince měl omezenou premiéru v kinech ve Spojených státech, 21. prosince jej pak do kin uvedla společnost A24. Film rozdělil kritiky, ačkoli herecké výkony, zejména Frasera a Chauové, sklidily pochvalu. Film vydělal 43 milionů dolarů při rozpočtu 3 miliony dolarů. Za svůj výkon získal Fraser cenu za nejlepší mužský herecký výkon na Oscarech, Critics' Choice Awards a Screen Actors Guild Awards a byl nominován na Zlatý glóbus a British Academy Film Awards.

Film také získal Oscara za nejlepší make-up a účes, Chauová byla nominována na cenu za nejlepší herečku ve vedlejší roli a získala nominaci na cenu amerického cechu producentů za nejlepší divadelní film. A to i přes občasné hlasy kritiků, třeba EJ Dicksona z podcastu Don't Let This Flop, kterému vadilo použití protetického obleku místo obsazení obézního herce, s obviněními, že „stigmatizuje a zesměšňuje tlusté lidi“.

Zápletka (Pozor, obsahuje spoilery, pro přeskočení klikněte ZDE)

Charlie, morbidně obézní a samotářský instruktor angličtiny, vede online kurzy psaní, ale webkameru má vypnutou, protože se stydí za svůj vzhled. Jeho zdravotní sestra a jediná přítelkyně Liz ho nabádá, aby navštívil nemocnici kvůli vážnému riziku městnavého srdečního selhání, ale Charlie tvrdí, že si lékařskou péči nemůže dovolit. Navštěvuje ho také Thomas, misionář církve Nový život, který chce, aby byl Charlie spasen.

Charlie si často objednává pizzu podle zavedené rutiny s řidičem rozvozu Danem, který pizzu rozváží a vybírá platbu ze schránky, aniž by spolu ti dva kdy komunikovali tváří v tvář. Charlie doufá, že se znovu setká s Ellie, svou odcizenou dospívající dcerou, kterou už osm let neviděl. Když k tomu dojde, nabídne jí 120 000 dolarů ze svého bankovního účtu, pokud s ním bude trávit čas bez vědomí své matky. Ellie svolí, když otec souhlasí, že jí pomůže přepsat školní esej, i když jí řekne, že musí psát i do sešitu, který jí dá.

Liz je z Thomasových návštěv nespokojená a pokárá ho. Liz prozradí, že je adoptivní dcerou hlavního pastora New Life a že Alan, Charlieho zesnulý přítel, jehož smrt v důsledku sebevraždy způsobené náboženským pocitem viny způsobila, že se Charlie začal nekontrolovatelně přejídat, byl její bratr. Navzdory Liziným námitkám Thomas stále věří, že jeho posláním je pomoci Charliemu.

Charlieho zdraví se začíná rapidně zhoršovat; Liz mu přiveze invalidní vozík, aby mohl zůstat mobilní. Ellie dává Charliemu do jídla rozdrcený lék na spaní Ambien.

Poté, co Charlie usne, přijíždí Thomas a Ellie se ho vyptává, zatímco oba kouří marihuanu. Thomas přiznává, že ukradl peníze své mládežnické skupiny a utekl z domova, protože se cítil nenaplněný. Ellie si jejich rozhovor tajně nahrává. Liz z obav přivede na návštěvu Mary, Charlieho bývalou manželku a Elliinu matku.

Dojde k vášnivé výměně názorů, při níž Charlie prozradí částku na svém bankovním účtu, kterou plánoval Ellie opustit, což způsobí, že Liz vybouchne kvůli tomu, že jí lhal o tom, proč se vyhýbal lékařskému ošetření. O samotě se Mary a Charlie hádají o rozpadu svého manželství a o svých rodičovských selháních.

Vyjde najevo, že Charlie opustil Mary a Ellie, aby mohl být s Alanem, což vyústilo v rozvod a jeho odcizení od Ellie. Když Mary odchází, Charlie přiznává, že doufá, že Ellie bude pro něj potvrzením, že "jednu věc v životě udělal správně"..

Produkce

Aronofsky uvedl, že se o natočení filmu snažil více než deset let, ale nepodařilo se mu to, protože se mu nedařilo najít vhodného herce pro ztvárnění Charlieho.

Poté, co viděl části Fraserova výkonu v Journey to the End of the Night (2006), usoudil, že Fraser by mohl být dobrou volbou. 11. ledna 2021 bylo oznámeno, že společnost A24 získala celosvětová distribuční práva na film Velryba režiséra Aronofského s Fraserem v hlavní roli. V únoru se k obsazení připojili Hong Chau, Sadie Sink a Samantha Morton, v březnu pak Ty Simpkins.

Hlavní natáčení probíhalo od 8. března do 7. dubna 2021 v Newburghu ve státě New York. Postprodukce začala později v dubnu.

Divadelní hra a přechod na plátno

V původní divadelní hře je čas děje rok 2009, ale pro film byl aktualizován na rok 2016, před pandemii COVID-19. V původní hře je Thomas, evangelický křesťanský misionář z Nového světa, místo toho je mormonský misionář.

Postava Liz v původní hře ani ve scénáři neměla specifikován svůj etnický původ ani rasu. V jednu chvíli měl ve filmu hrát James Corden a režírovat ho měl Tom Ford, ale ten kvůli tvůrčím neshodám odešel. O režii krátce uvažoval i George Clooney, nakonec odmítl.

Příprava na roli Charlieho

Kvůli roli strávil Fraser každý den čtyři hodiny nasazováním protetických částí masky, které vážily až 136 kg. Několik měsíců před začátkem natáčení také konzultoval s organizací Obesity Action Coalition a pracoval s tanečním instruktorem, aby zjistil, jak se bude jeho postava s nadváhou pohybovat.

Děkovná řeč Brendana Frasera po zisku Oscara

 „Děkuji Akademii za tuto poctu a našemu studiu A24 za to, že natočilo tak odvážný film. A jsem vděčný Darrenu Aronofskému, že mi hodil tvůrčí záchranné lano a vytáhl mě na palubu dobré lodi jménem Velryba. Tu napsal Samuel D. Hunter, který je naším majákem. Pánové, obnažili jste svá srdce velikosti velryby, abychom mohli nahlédnout do vašich duší tak, jak by to nikdo jiný nedokázal. Je mi ctí být uveden po vašem boku v této kategorii. A chci vám také říci, že jen velryby mohou plavat v hloubce talentu Hong Chau. V této branži jsem začínal před třiceti lety. Nabídky za mnou nepřicházely snadno, ale měl jsem určité zázemí, které jsem v té době nedocenil, dokud nezmizelo. Chci poděkovat za potvrzení, že bez mého obsazení by to nedopadlo tak, jak se to povedlo. Jako bych byl na potápěčské výpravě na dně oceánu. A na to, aby se ke mně dostal z hladiny vzduch, dohlíželi lidé v mém životě, jako moji synové Holden a Leland a Griffin. Mám tě rád, Griffy. Moje manažerka JoAnne Colonnaová, Jennifer Plantová a moje nejlepší pravá ruka Jeanne. Ještě jednou vám všem děkuji. Jsem vám tak vděčný.“

Co je morbidní obezita?

Stav, kdy máte index tělesné hmotnosti (BMI) vyšší než 35. BMI se používá k odhadu tělesného tuku a může pomoci určit, zda máte zdravou tělesnou hmotnost vzhledem k vaší velikosti.

BMI není dokonalé měření, ale pomáhá získat obecnou představu o ideálním rozmezí hmotnosti vzhledem k výšce. Co způsobuje morbidní obezitu? Když jíte, vaše tělo spotřebovává kalorie, které přijímá, na provoz vašeho těla. I v klidovém stavu potřebuje tělo kalorie k pumpování srdce nebo trávení potravy. Pokud se tyto kalorie nevyužijí, tělo je uloží jako tuk.

Pokud budete i nadále jíst více kalorií, než vaše tělo dokáže využít při každodenních aktivitách a cvičení, vaše tělo si bude vytvářet tukové zásoby. Obezita a morbidní obezita jsou důsledkem příliš velkého množství tuku, který se ve vašem těle ukládá. Způsobovat přibývání na váze mohou i některé léky, například antidepresiva.

Zdravotní potíže, jako je hypotyreóza, pak též mohou vést k přibývání na váze, ale obvykle je lze zvládnout tak, aby nevedly k obezitě. Morbidní obezitou je pak ohrožen každý, kdo může přibrat na váze a u koho se může vyvinout samotná obezita. Tedy pokud přijímá více kalorií, než je jeho tělo schopno využít. Některé studie prokázaly, že genetické faktory mohou hrát roli v tom, jak vaše tělo ukládá energii. Probíhají další výzkumy, které se snaží dále prozkoumat vztah mezi geny a hmotností.

Viděli jste film Velryba? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Děkovná řeč Brendana Frasera na Oscarech Oscars

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Velryba Aerofilms

Fotogalerie
8 fotografií