Ruská rave hudební skupina Litle Big se rozhodla veřejně odsoudit „speciální vojenskou operaci“ i ruskou nesmyslnou propagandu a její členové se přestěhovali do Ameriky, konkrétně prý do Los Angeles v Kalifornii. Zároveň vydali svou novou píseň Generation Cancellation, nazpívanou v angličtině. Ve všeříkajícím videoklipu vyjadřují nejenom svůj postoj k válce, ale také znechucení z propagandy, která v ruské státní televizi ospravedlňuje tuto nevyprovokovanou agresi. Odkazuje jak na politické vůdce, kteří si hrají svou hru bez zájmu o občany, tak na zkázu, kterou způsobila Putinova armáda. Vše končí výbuchem atomové bomby...

„Nemám žádný hlas. Zemřít, nebo odejít? Nemáme na výběr,“ vysvětlují v textu nejnovější hitovky, která během pár dní nasbírala více než 4 miliony zhlédnutí. Ve svém prohlášení, které citovala snad všechna média, Little Big uvádějí, že sice svou zemi zbožňují, ale jsou zásadně proti válce na Ukrajině. „Odsuzujeme činy ruské vlády a ruská vojenská propagandistická mašinérie je pro nás tak ohavná, že jsme se rozhodli nechat vše za sebou a utéct ze země,“ uvedl jak za sebe, tak i za ostatní lídr kapely Ilja Prusikin (37), známý pod přezdívkou Iljič.

 

Skupina Little Big, založená v roce 2013 v Petrohradě, patřila vždy mezi světlé majáky v moderní popmusic. V roce 2020 měla skupina zastupovat Rusko na 65. ročníku soutěže Eurovision Song Contest 2020 v Rotterdamu, soutěž se ale nakonec kvůli pandemii viru covid-19 nekonala. A byla to rozhodně škoda, jelikož mezi všemi kapelami a zpěváky, kteří se berou příliš vážně, by působila Little Big jako skutečné zjevení. Jejich písně jsou totiž plné provokace, satiry a parodie všech možných i nemožných stereotypů. Skupina Little Big několikrát koncertovala i v Česku.

Fotogalerie
53 fotografií