4. května vystoupili v Praze, 5. května v Brně. Kapela Druha Rika vystupuje na Ukrajině již 25 let a v tamní popkultuře zanechala nesmazatelnou stopu. Skupina, která zpívá jen ukrajinsky, patří k vůbec nejoblíbenějším interpretům ve své zemi.  Hudebníci ze země zasažené válkou teď vyjeli na turné s názvem Kdo, když ne my?, kterým se pro svou vlast pokouší vydělat potřebné peníze. 

„Přátelé, neopouštíme Ukrajinu, ale pouze využíváme příležitost uspořádat koncert, kde nám situace dovolí. Máme k tomu povolení k jednorázovému odjezdu a závazky pro náš garantovaný návrat zpět na Ukrajinu po skončení turné. Naším cílem není zatěžovat již tak vyčerpaný ukrajinský lid, ale sehnat pro Ukrajince co nejvíce možné pomoci, abychom urychlili vítězství Ukrajiny nad ruskými okupanty,“ citovali frontmana skupiny Valerije Charčyšyna organizátoři akce na webu GoToBrno.

Právě Charčyšyn má přitom velmi pohnutý osud. V minulosti přišel o nenarozené miminko a jeho syn je nevyléčitelně nemocný. Právě neustálá péče o syna pak nakonec uhasila jiskru mezi manžely a těsně před vypuknutím války přišel rozvod. 

Charčyšyn navíc kvůli ruským okupantům přišel o dům v Irpini, který právě dobudoval pro svou rodinu. Vojáci se do něj na čas nastěhovali a poté, co se rozhodli budovu opustit, ji kompletně vyrabovali a srovnali se zemí. 

„Musím novinářům něco vysvětlit o ztraceném majetku. Ano, opravdu jsem přišel o dům, který jsem celý život stavěl pro svou rodinu, spolu s domem, který jsem postavil svým rodičům. Nechci na tohle téma žvanit, ale musím být upřímný. Žily tam moje děti, žila tam jejich matka a moje manželka Julia,“ uvedl zpěvák ve čtvrtek na svém instagramu a facebooku.

„Život bohužel není vždy takový, jaký si ho představujeme. (...) Před válkou jsme přestali být manželé. Žil jsem jiný život na jiném místě, v jiném domě a měl/mám jiný vztah... Ale udělal jsem a budu i nadále dělat maximum, abych urychlil naše vítězství a přebudoval ten dům, aby mé děti měly svou Ukrajinu a měly se kam vracet. Aby neztratili ten pocit 'doma'. A ani jedna s*ačka mě v tom nezastaví. Děkujeme za pochopení,“ napsal Charčyšyn. 

VIDEO: Rusům se to s*re, velení kupí chyby! Putinův náčelník podtrhl narůstající napětí, říká Martin Svárovský

Video
Video se připravuje ...

Rusům se to s*re, velení kupí chyby! Putinův náčelník podtrhl narůstající napětí, říká Martin Svárovský Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
31 fotografií