Hollywoodská kráska Scarlett Johanssonová podala v červenci žalobu na společnost Walt Disney kvůli údajnému porušení smlouvy. Nelíbilo se jí, že firma streamovala její nový film Black Widow v té samé době, kdy šel do kin, čímž ji připravila o část výdělku. Podle ní mělo dojít nejprve ke tradičnímu uvedení snímku do kin, a až po určité době začne společnost film sdílet na jiných platformách. Uvedení akčního sci-fi s nálepkou komiksového Marvelu se ale kvůli pandemii viru covid-19 zkomplikovalo a zpozdilo se více než o rok.

Výše výdělku Johanssonové je přitom navázána na to, jak bude finančně úspěšný. Podle zdrojů blízkých Johanssonové přišla herečka odhadem o 50 milionů dolarů (přes miliardu korun). Film podle serveru BBC News vydělal za první víkend po uvedení do kin 218 milionů dolarů (přibližně 4,6 miliardy korun), čímž překonal kasovní rekord za pandemie covidu-19, pak ovšem tržby prudce klesly. Podle právníků krásné herečky tomu bylo proto, že společnost Disney film uvedla ve stejné době i na placené službě Disney+. Podle Disneye je však hereččina žaloba zcela neopodstatněná.

„Společnost Disney plně dodržela smlouvu s paní Johanssonovou a navíc uvedení filmu Black Widow na Disney+ s prémiovým přístupem významně zvýšilo její šanci získat další odměnu nad rámec 20 milionů dolarů (zhruba 430 milionu), které už dostala,“ uvedla firma ve svém prohlášení. Představitelku hlavní role odvážné nájemné vražedkyně Natashy Romanovové, která patří k nejlépe placeným herečkám světa, navíc označila za sobce, který jde tvrdě za penězi a přitom ignoruje vážnou pandemickou situaci ve světě. Poslední dobou všechna velká studia kombinují uvádění filmů do kin s jejich streamováním, jelikož kina bojují o návrat diváků, z nichž mnoho se obává uzavřených prostor a šíření viru.

VIDEO: Black Widow – trailer

Video
Video se připravuje ...

Black Widow – trailer Marvel Entertainment

Přestože to zprvu vypadalo na soud století, obě strany se nakonec v tichosti domluvily. Podmínky mimosoudního vypořádání nebyly zveřejněny, dá se však předpokládat, že Johanssonová dostala oněch 50 milionů dolarů, o které ji údajně firma chtěla ošidit. Ve svém oficiálním prohlášení, které otiskl například magazín Variety, vyjádřila herečka svou spokojenost. „Jsem ráda, že jsme vyřešili naše nesrovnalosti se společností Disney. Jsem neuvěřitelně hrdá na práci, kterou jsme za ta léta odvedli, a velmi jsem si užívala svůj kreativní vztah s týmem. Těším se na pokračování naší spolupráce v příštích letech.“

I když zlé jazyky soudí, že si právě tímto chováním uzavřela cestu k další práci pro Disneye, Alan Bergman, předseda Disney Studios Content, to popřel. „Jsem velmi potěšen, že se nám podařilo dosáhnout vzájemné dohody se Scarlett Johanssonovou ohledně Black Widow,“ uvedl Bergman. „Vážíme si jejího přínosu pro filmový vesmír Marvelu a těšíme se na spolupráci u několika dalších nadcházejících projektů.“ Podobná situace jako s Black Widow mimochodem nastala i v případě jiných snímků společnosti Disney, například Cruella a Expedice: Džungle. Emma Stoneová (32), Dwayne Johnson (49) ani Emily Bluntová (38) však žádné žaloby nesepisovali…

Fotogalerie
46 fotografií