Selena Quintanillová, která se na poli hudby proslavila především jenom jako Selena, byla americko-mexická zpěvačka a zároveň nekorunovaná královna tejanské, tedy texasko-mexické hudby. Mnozí ji přirovnávali dokonce k Madonně (61).

Selena se narodila 16. dubna 1971 jako nejmladší dítě mexického přistěhovaleckého páru, ale její první album bylo vydáno už ve 12 letech. „Její frázování a výšky byly skvělé, viděl jsem to hned od začátku,“ řekl kdysi pro magazín People její otec Abraham (81), jenž si Selenina talentu všiml už v dětství. A nemýlil se.

Selena devětkrát získala ocenění Tejano Music Award coby nejlepší ženská zpěvačka, mohla se pochlubit i cenou Grammy, a její písně se držely vždy na špicích hitparády. V roce 1990 se provdala za svého kytaristu Chrise Pereze (50), přestože rodina jejich vztahu příliš nefandila, a vše bylo zalité sluncem. Dokonce spolu prý plánovali založit rodinu se vším všudy.

V tom samém čase se ale seznámila se svou velikou fanynkou, zdravotní sestrou Yolandou Saldívarovou (59). Ta navrhla otci Seleny, že by nebylo špatné založit oficiální fanklub jeho dcery, a tomu se tato myšlenka zalíbila. Z Yolandy pak učinil jeho prezidentku. Zároveň byla také jmenována manažerkou Seleniných butiků: Exotická kráska platila totiž za módní ikonu a s vytříbeným, lehce provokativním vkusem, a každá žena se jí tehdy chtěla podobat. 

Díky svým obchodům s oblečením, pro které Selena navrhovala vlastní módní kousky, si údajně vydělala přes pět miliónů dolarů, čímž se stala jednou z dvaceti nejbohatších hispánských umělců na světě, a její hvězda stále stoupala výš a výš. Dokonce si zahrála v romantické komedii Don Juan DeMarco, v němž zazářila herecká esa Marlon Brando (†80), Johnny Depp (56) a Faye Dunawayová (79).

Zatímco ona byla stále známější, Yolanda vedla její butiky i fanklub po svém. Svévolně vyhazovala zaměstnance, kteří se jí nelíbili, a od nových členů fanklubu přijímala členské poplatky, které si však nechávala. Nakonec se ukázalo, že zpronevěřila minimálně 30 tisíc dolarů.

Přestože Selenu okolí na nečestné chování Yolandy opakovaně upozorňovalo, zpěvačka se údajně domnívala, že jsou přítelkyně, a nikomu nevěřila – alespoň do roku 1995, kdy zjistila, že ji její velká kamarádka v buticích skutečně okrádá. Ukončila s ní spolupráci a vyžádala si od ní podklady pro daně. Tehdy se ovšem začaly odehrávat poslední chvíle Selenina života.

Yolanda se nejprve pokoušela zdržovat, například si vymyslela, že byla znásilněna. Selena ji okamžitě odvezla do místní nemocnice, tam ale žádné důkazy o pohlavním zneužití nenašli. Když pak zpěvačka trvala v nedalekém motelu na vydání finančních listin, Yolanda vytáhla ze své kabelky zbraň – a když se Selena pokusila utéct, někdejší kamarádka vystřelila a zasáhla ji do zad.

Zpěvačka nezemřela na místě, naopak se pokoušela dostat z motelu, a při útěku před svou vražedkyní za sebou zanechala 119 metrů dlouhou krvavou stopu. Yolanda ji pronásledovala a po celou dobu jí vulgárně nadávala - alespoň tedy do chvíle, než narazily na zaměstnance motelu, jimž ještě Selena stihla říct, co se stalo. Po převozu do nemocnice ale svému zranění podlehla. Ztratila totiž až příliš mnoho krve…

Na počest zpěvačky, zavražděné pouhých šestnáct dní před jejími čtyřiadvacátými narozeninami, vyhlásil George W. Bush (73) coby guvernér Texasu 16. duben „Seleniným dnem“. O dva roky později byl natočen podle jejího životního příběhu natočen film Selena, kde titulní roli ztvárnila herečka Jennifer Lopezová (50), až mrazivě podobná známé zpěvačce.

Tejanská kráska je také připomínána muzeem a bronzovou sochou v životní velikosti Mirador de la Flor v texaském městě Corpusi Christi, která je každý týden navštěvována stovkami fanoušků. Kromě toho má Selena svou vlastní dvojnici v muzeu voskových figurín Masame Tussaud v Hollywoodu.

Oproti tomu Yolanda dostala doživotní trest s možností zažádat o podmínečné propuštění až po 30 letech…

VIDEO: Selena - Bidi Bidi Bom Bom

Fotogalerie
16 fotografií