Přestože v Česku nebude nejspíš kapela Geto Boys příliš slavná, v zahraničí je pojmem. Především v devadesátých letech stvořili několik ikonických hitů. A právě jamajsko-americký rapper Bushwick Bill patřil mezi zakladatele této skupiny. Přestože byl malý vzrůstem (měřil pouhých 112 centimetrů, byl totiž postižený dwarfismem), stopu v historii hip hopu po sobě zanechal obrovskou. V únoru letošního roku mu však byla naprosto nečekaně diagnostikována rakovina slinivky, a to ve svém čtvrtém, neléčitelném stadiu. Po čtyřech měsících, obklopen svými nejbližšími, zesnul.

Drobný Bill sice začínal jako tanečník, později se však pustil i do zpěvu, a během svého života spolupracoval třeba s rapperem Scarcafem (48) nebo Dr. Dre (54). Do povědomí široké veřejnosti se Richard Stephen Shaw, jak znělo skutečné jméno tohoto umělce, dostal po své nehodě v roce 1991. Tehdy se při hádce se svou tehdejší přítelkyní a především pořádně opilý omylem postřelil, následkem čehož přišel o oko. Fotka, na které sedí v nemocnici na lehátku, se pak stala základem pro obal alba Geto Boys We Can’t Be Stopped.

Právě kvůli tomu, čím si v minulosti prošel, se Bill smrti nebál, přestože se o své nemoci rozhodnul zpravit jenom svou rodinu a několik přátel. „Není to tak, že bych měl strach ze smrti, protože ti, co mě znají, moc dobře ví, že jsem už jednou zemřel a vrátil se zpět do života 19. června 1991. Takže teď už vím, jaké je to na druhé straně,“ prohlásil před necelým měsícem kontroverzní rapper, který měl často pletky se zákonem kvůli alkoholu a drogám, v rozhovoru pro americký magazín TMZ.

Fotogalerie
11 fotografií