Později mu rakovina zasáhla i další orgány, drasticky zhubl na 47 kilogramů, vypadaly mu vlasy… Prošel si peklem, ale nad zákeřnou nemocí zvítězit nedokázal. Bojoval téměř dva roky. Marně, 14. září zemřel. Před smrtí dokončil svoji autobiografii The Time Of My Life. Blesk.cz vám z ní přináší poslední ukázku.

„Děláte si ze mě legraci?“ zeptal se zaskočený Patrick lékařů, když mu děsivou diagnózu oznámili.Už nějakou dobu předtím se sice necítil dobře, ale ani v nejhorším snu ho nenapadlo, že důvod jeho obtíží je natolik vážný: „Tehdy poprvé jsem slyšel, že by to mohla být rakovina pankreasu. Sebe i Lisu jsem ale přesvědčoval, že to určitě bude jen zánět slinivky, který je léčitelný,“ popisuje své první pocity Swayze. Další čtyři dny pak musel čekat, než mu byla provedena endoskopie.

„Byli jsme doma jako v mlze. Snažili jsme se držet své emoce na uzdě, abychom nepropadli panice,“ líčí Patrick chvíle nejistoty, které si prožil. Ty však brzy skončily: „Potřebujeme provést ještě nějaké další testy, ale jsme si na 99 procent jistí, že váš manžel má rakovinu slinivky břišní,“ vyslechla si Lisa z úst lékařů.

Patrick se svoji diagnózu dozvěděl až následující den. „Lisa chtěla, abych si užil ještě jeden den normálního života. Jeden den předtím, než začne náš nejtěžší boj. Lehla si vedle mě na nemocniční lůžko a noc jsme strávili bok po boku,“ vzpomíná herec. Druhý den přišel šok: „Jsem mrtvý muž, blesklo mi hlavou. Jediné, co jsem o tomto druhu rakoviny věděl, bylo to, že vás rychle zabije. Šel jsem na další vyšetření. Překvapení – možná zemřu, ještě než začne jaro… Co se to sakra stalo? To je nějaký špatný vtip?“ reagoval vyděšeně Patrick.

V nejhorších prognózách dávali lékaři Swayzemu pouze pět týdnů života a v květnu tohoto roku ho dokonce některá média pohřbila! „Jsem zázrak,“ prohlásil, když se zdálo, že chemoterapie a experimentální léčba zabírají. Nestalo se. Svůj boj s rakovinou před více než měsícem prohrál.