Lisa Patricka na čas dokonce opustila. Nelíbilo se jí, že jeho velkým kamarádem se stal alkohol. Takhle na svou milovanou vzpomíná Patrick Swayze (+57, Hříšný tanec) ve své autobiografii The Time of My Life …

V roce 1972 přišla do baletní třídy jeho matky tehdy patnáctiletá dívka se zářivými blond vlasy. Okamžitě si získala Patrickův zájem. Byla to Lisa Niemi. Na rozdíl od ostatních dívek ve třídě však nejevila nejmenší chuť se s Patrickem seznámit. Považovala ho za Casanovu...

„Jednoho dne jsem se rozhodl ji oslovit, a tak jsem k ní přišel a řekl: »Ahoj roztomilá«. Otočila se a koukala na mě, jako bych si pšoukl v kostele,“ vzpomíná Patrick. „Tak moc jsem ji chtěl pozvat na rande. Nakonec svolila a s Patrickem se sblížili. Matka Patsy byla proti jejich vztahu. „Není pro tebe dost dobrá,“ říkala Patrickovi. Nakonec si ji zamilovala.

Patrik Swayze s manželkou
Autor: ČTK

Z Patricka se stal perfektní tanečník. Osud ho zavál do New Yorku, kde si dokonce zatančil po boku Michaila Baryšnikova. Cesta za prací a za snem se ale stala velkou zkouškou pro vztah s Lisou. „Cítil jsem se tak sám. Pak jsem potkal tanečnici Deleah. Cítil jsem se s ní krásně a brzy mé city sílily. Napsal jsem o ní dopis Lise. Chtěl jsem, aby žárlila,“ popisuje své tehdejší myšlenky a pocity Swayze. „Jenže Lisa viděla věci ze širší perspektivy. Chtěla, abych byl šťastný. Vztah s Deleah brzy skončil a já chtěl, aby Lisa přijela za mnou,“ vzpomíná Patrick.

Patrik Swayze s manželkou
Autor: ČTK

Nakonec se mu to splnilo. V malém newyorském bytečku zažil i nejromantičtější okamžik svého života. „Nikdy jsme doma v Texasu neměli sex. Oba jsme po tom ale strašně toužili. Nikdy jsem necítil tolik vášně,“ vzpomíná na své první milování s Lisou, ke kterému došlo až v New Yorku.

Brzy na to herec věděl, že s ní chce strávit zbytek života. „Pošťuchovali jsme se tehdy a lechtali se. Zeptal jsem se: Liso, co kdybychom se vzali? Ona chvíli přemýšlela a po chvíli odpověděla »Ano, to se může stát«. Když jsem se zeptal kdy, tak odpověděla, že ke konci příštího roku. Nechtěl jsem čekat tak dlouho, a proto jsem řekl: Jestli si mě chceš vzít, tak hned,“ vzpomíná na svou žádost o ruku Patrick.

Patrik Swayze s manželkou
Autor: ČTK

Nakonec se tak stalo a 12. června 1975 se v Houstonu vzali. Lisa byla Patrickovou největší oporou celý život, ale i jejich vztah měl trhliny. V roce 2003 opět Patrick propadl alkoholu a Lisa věděla, že již dál takhle nemůže. „Jednoho ráno jsem se probudil a Lisa byla pryč. Věděla, že kdyby mi řekla, že odchází, tak bych skočil pod auto,“ říká Patrick.

Lisa si pronajala apartmán nedaleko a udržela rozchod pod pokličkou před novináři a veřejností. Byla rozhodnutá nevrátit se do té doby, než Patrick alkoholismus porazí. To se Swayzemu nakonec podařilo a s Lisou setrval do letošního září, kdy mu rakovina vzala život.