Byl to výjimečný večer. Na parketu se vedle moderátorské dvojice Marek Eben a Tereza Kostková objevily místo tradičních párů taneční skupiny. Své choreografie tanga a ča-či totiž nepředvedly jen soutěžní dvojice, ale také handicapovaní na invalidním vozíku a hvězdy z předešlých ročníků. V hledišti seděli i tentokrát nadšení diváci, včetně politiků – především z řad ministrů.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová se hodila do gala a vyrazila k tanečnímu parketu i se svou dcerou, bývalou brněnskou radní Petrou Rusňákovou, která v roce 2013 kandidovala za hnutí ANO neúspěšně do Sněmovny. „Tanec miluji odjakživa,“ řekla Blesk Zprávám Schillerová, vyhnula se ovšem odpovědi na otázku, zda chodila do tanečních. „Účast na charitativním večeru StarDance byla pro mne jasnou volbou,“ dodala jen šéfka státní kasy.

Babiš bez nadání

Chtěli byste vidět tančit premiéra Andreje Babiše? Patrně se to stane jen výjimečně. Na taneční totiž příliš rád nevzpomíná. Své přednosti spatřuje spíš v něčem jiném. „Do tanečních jsem v mládí chodil krátce, nemám na tanec nadání,“ svěřil se Blesk Zprávám premiér, kterého ovšem čas od času může v rámci jeho premiérských povinností čekat i kolo na parketu, což by dost možná ocenila i jeho manželka Monika Babišová.

Petříček s oštěpem

Podobným „talentem“ k tanci jako Babiš byl obdařený podle svých slov i šéf české diplomacie Tomáš Petříček. „Do tanečních jsem chodil, ale mnoho stop to na mě nezanechalo,“ přiznal ministr. Za své „vrcholné“ číslo označil svůj nedávný tanec s oštěpem při uvítacím ceremoniálu při návštěvě Etiopie.

Video
Video se připravuje ...

Tancující ministr zamíří do StarDance? Petříček rozvlnil boky v africké Etiopii. Facebook Tomáše Petříčka

„Bohužel tanec s oštěpem mezi povinnými tanci v tanečních nebyl. Ukázalo se, že na to jsem skrytý talent,“ zažertoval si Petříček pro Blesk Zprávy.

I když pozvánku na taneční večery StarDance prý od České televize dostal, zatím ji nestihl využít, což by mu mohlo pokazit klidný rodinný život, jak se pochlubil. „Ráda by šla především moje žena,“ času k nápravě už přitom příliš nezbývá. Taneční klání skončí už 14. prosince.  

Zaorálek radši opraví kapličku

Ministra kultury Luboše Zaorálka na StarDance neuvidíme - vymluvil se na Zemana a na Bibli. „Při mém jmenování do funkce mě prezident Miloš Zeman veřejně vyzval, abych myslel na onu pasáž z Bible, která říká, že člověk má na vybranou mezi dvěma cestami. Jedna je široká, pohodlná. A ta druhá úzká, trnitá. Ta široká cesta pro ministra kultury je cesta recepcí, lesku a třpytu pomíjivé slávy. A ta druhá je ta, že si bude ministr kultury nenápadně opravovat kapličku v polích - ta kaplička nevolá, nemluví a nemá a nemá, jak by se prosadila. A s vědomím, co mi bylo dáno do vínku, jsem pozvání na StarDance s poděkováním odmítl,“ řekl Zaorálek Blesk Zprávám. 

Maláčová ráda, ale mizerně

Taneční výchovou prošla při svém dospívání také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Podle reakce ale i ona raději na toto období zapomene. „Do tanečních jsem chodila. Tančím ráda a s nadšením, ale mizerně,“ dodala ke zprávě smajlíka. Možná se svou účastí chtěla nějakým krokům přiučit. K tanečnímu parketu minulou sobotu s sebou vzala „na dámskou jízdu,“ jak o večeru píše na svém instagramu, místo svého mladšího manžela, ministerského náměstka Aleše Chmelaře , svou maminku a sestru.

V záři reflektorů se tak Maláčová vedle ministryně Schillerové mohla potkat také s šéfem dopravy Vladimírem Kremlíkem. Jeho doprovod ale zůstal v utajení. Ministr na instagramu zachytil jen obecenstvo v sále. Ani on nepatřil v tanečních mezi premianty. „Byl jsem průměrný tanečník,“ přidal Kremlík komentář pro Blesk Zprávy, který mluví za vše.

Charita, ale jen obecně

Na charitu se v rámci StarDance během sobotních večerů přispívá už od roku 2015. Letošní ročník vynesl centru Paraple přes 15 milionů korun. A co ministři? Nechali se jen pozvat na taneční večer, nebo i oni přispívají ze svých platů na dobročinné účely? Všichni přiznali, že peníze posílají. Kam konkrétně, to už ale v odpovědích většinou chybí.

„Měsíčně přispívám částkou 1000 korun na podporu křesťanských hodnot,“ odpověděl neurčitě ministr dopravy Kremlík.

Na dobročinné účely podle svých slov přispívá také i ministryně Maláčová. Ze své pozice chce ale také prý změnit systém.

„Naposledy jsem se v sobotu zapojila do potravinové sbírky. Můj hlavní úkol je teď ale jiný. Zkusit změnit systém tak, aby lidé v nouzi nebyli na charitě závislí,“ dala si velkou výzvu ministryně.

Video
Video se připravuje ...

„Ve StarDance jde o chemii. Divák pozná, jestli to v páru funguje,“ říká Onder. Markéta Volfová, Lukáš Červený

I ministr Petříček prý přispívá z výplaty na dobročinné účely. Částku ale neprozradil. „Na charitu přispívám pravidelně, jde o projekty Charity ČR, humanitární projekty Člověka v tísni apod. Často také přispívám na nejrůznější sbírky, letos před Vánoci plánujeme přispět na pomoc seniorům,“ zavázal se Blesk Zprávám ministr zahraničí.

A pravidelné částky si odkrajuje ve prospěch různých projektů podle svých slov také šéfka státní kasy. „Letos jsem podpořila například nadační fond zaměřený na dějepisné vzdělávání dětí, fond podporující válečné veterány, veřejnou sbírku na pomoc handicapovaným dětem, drobnými dárky potěšila malé pacienty v Motole,“ přidala svůj výčet finanční pomoci Alena Schillerová.

A pozadu nezůstává podle svých slov ani premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Peníze na charitu nebo pro potřebné posílám téměř každý týden,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Fila o kritice StarDance: „Nejsem proti Ebenovi zaujatý, o televizních pořadech už jsem psal“. Markéta Volfová, Lukáš Červený

Už v roce 2017 Blesk Zprávy psaly, že Babiš posílá od doby, co je ve vládě, peníz samoživitelkám. „Od nástupu do funkce do 31. 12. 2016, včetně prosincové výplaty, jsem poslal nadaci veškeré příjmy za funkci ministra,“ uvedl. Za téměř tři roky jsou to podle Babiše už 4 300 858 korun. „Peníze jsou určené na program nadace pro samoživitelky,“ doplnil Babiš pro Blesk zprávy ještě coby vicepremiér v únoru roku 2017.

Fotogalerie
59 fotografií